Industrijska strojarska škola na Zagrebačkom obrtničkom sajmu

Industrijska strojarska škola Zagreb po drugi puta sudjelovala na Zagrebačkom obrtničkom sajmu koji je održan na Zagrebačkom velesajmu od 3. do 5. travnja 2019. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Grada Zagreba

Cilj sajma bio je promoviranje i popularizacija obrtničkih zanimanja među mladim generacijama jer su se na sajmu učenicima osmih razreda predstavila obrtnička zanimanja u svrhu motiviranja mladih za upis u strukovne škole.

Industrijska strojarska škola je na svom izložbenom prostoru predstavila svoja zanimanja s nekoliko zanimljivih kreativnih radionica za učenike osmaše. Zanimanja za koja se obrazuju učenici u ovoj školi su perspektivna jer nedostaju na tržištu rada, deficitarna su u Republici Hrvatskoj, a za njihovo školovanje Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta redovito dodjeljuju bespovratne stipendije. Tako su se učenici osmih razreda, uz učenike i nastavnike Industrijske strojarske škole, mogli okušati u lemljenju srca od bakrenih cijevi ili u piljenju i narezivanju navoja ili pak u konstruiranju 3D tehničkih modela koje su ispisivati na 3D pisaču.

U odnosu na nastup prošle godine, bila je prigodu vidjeti i dvije nove radionice. Učenici i nastavnici su izradili vacuum forming uređaj na kojem su učenici raditi personalizirane sapune iz kalupa za odljevak, a na drugoj novoj radionici učenici osmaši pomagali su u izrađivanju svjetiljki – trkača. Osim toga, osmaši su sudjelovali u demonstraciji rada motora automobila, a mogli su vidjeti kako radi uvijek atraktivan suvremeni CNC stoj za tokarenje na kojem su izrađivali šahovske figure od plastike.

Učenici Industrijske strojarske škole rado su osmašima pokazivali sve što su naučili u školi. Osim što je predstavila svoja zanimanja, (automehaničare, tokare, CNC-operatere, instalatere grijanja i klimatizacije, tehničke crtače, alatničare, bravare i strojobravare), škola je na svom štandu imala i Kutak za školske projekte učenika, gdje se moglo vidjeti što su učenici, zajedno sa svojim nastavnicima, izradili (fotografski okvir, pilu za drvo, maketu CNC glodalice, “Metalno srce”, “Golden Gate”, „Trkača“ …) te u kojim je sve projektima škola sudjelovala. Svaki dan trajanja sajma, u 12.00 sati na glavnoj pozornici sajma odvijao se Kahoot kviz natjecanje o školi i zanimanjima za učenike osmih razreda u kojem su najbolji natjecatelji nagrađeni.

Pogledajte web stranicu Industrijske strojarske škole!

Dodjela Stipendija Grada Zagreba za deficitarna zanimanja

Učenicima Industrijske strojarske škole (ISŠ) koji se obrazuju za deficitarna zanimanja alatničar i bravar, u četvrtak 4. travnja 2019. godine u palači Dverce, zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić uručio Stipendije Grada Zagreba za šk. god. 2018./2019. Gradonačelnik Bandić istaknuo je da već petnaestu godinu zaredom Grad Zagreb stipendira učenike deficitarnih zanimanja, a do sada ih je uključujući i ovu šk. god. dodijeljeno 1657. Stipendija za učenike prvih razreda iznosi 1000 kuna, za druge 1300 i za treće razrede 1600 kuna mjesečno. Čestitamo svim učenicima koji dobivaju Stipendije Grada Zagreba, a posebno učenicima prvih razreda: Ivanu Dernjaču, Robertu Kolariću, Mateju Markoviću, Patriku Lovriću i Josipu Đuriću. Zajedno s učenicima ISŠ-a, svečanoj dodjeli nazočili su ravnatelj Nenad Pavlinić i voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić koji su istaknuli da će stipendije učenicima ISŠ-a zasigurno pomoći u njihovom radu i obrazovanju, a ujedno će im biti poticaj za daljnje školovanje i usavršavanje u struci.

Renato Habulin