Mala Mila ispraćena na put za SAD s velikom nadom u ozdravljenje

Obitelj Rončević s dvogodišnjom Milom, koja boluje od rijetkog oblika leukemije, u utorak je zrakoplovom otputovala u Philadelphiju, gdje će već danas biti primljena na liječenje u tamošnju dječju bolnicu

Mila Rončević s majkom i ocem otputovala je u Frankfurt u 9.25. Odande će na put u SAD. Na aerodromu u Philadelphiji dočekat će ih medicinski tim Children’s Hospital of Philadelphia.

– Roditelji će uz Milu moći biti 24 sata, u SAD-u će ih dočekati udruga Hrvata, ponuđeno im je 20 smještaja ljudi koji su se javili, izvijestila je Senka Vidaković.

Milin djed, dugogodišnji HTV-ov novinar i urednik Vladimir Rončević, izjavio je da će brigu o smještaju obitelji Rončević u Philadelphiji preuzeti Američko-hrvatsko društvo prijatelja “Steve Rukavina”.

Majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da cijena koju su u toj bolnici formirali iznosi malo manje od 3 milijuna američkih dolara, a s popustom oko 2,3 milijuna dolara.

Otac Marin Rončević dao je kratku izjavu novinarima. 

– Hvala vam svima što ste se u ovolikom broju odazvali. Hvala medijima, prijateljima, svima koji su se pojavili. Sada je stvarno, nadam se, dosta ovoga cirkusa, idemo u neke nove bitke. Tu je, spremna je za dalje, idemo mi svoje odraditi. U posljednja dva tjedna spavao sam tri sata ukupno, sinoć smo se sa svime natezali do 1, 2 ujutro, pa smo u 5 sati krenuli. Evo, ne znam što sad trebam dalje raditi, zamolio bih vas da mi odemo na miru. Hvala vam lijepa, ljudi”, rekao je Marin Rončević, nakon čega je Mila pozdravila okupljene. 

Milin djed, Vladimir Rončević, na aerodromu je komentirao je li im laknulo sada kada su na putu za SAD. 

– Na neki način je laknulo jer je ova prva faza bila jako naporna i strašno stresna jer se mijenjalo sve iz sata u sat. I ti pregovori sinoć trajali su do 11 sati, prva faza je gotova, sada kreće ona mnogo važnija, to je ta faza liječenja. Međutim, kao što smo vjerovali da će ova prva proći kako treba, tako vjerujemo da će i ova druga, kazao je. 

Na pitanje kako komentira peticiju da obitelj Rončević zadrži svoju kuću, kazao je kako tu nema dvojbe, to je gotova stvar. 

– To je gotova stvar, Marin je dao hipoteku. On je takav čovjek i ne bi promijenio mišljenje. Kad bi se povukao, smatrao bi da je obmanuo javnost i sebe.  Autor: I.H./M.Š./HRT