Ana Guberina – LICE TVOJE TRAŽIM GOSPODINE

Drugog travnja ove godine predstavila se slikarica Ana Guberina s novom samostalnom izložbom u povodu Uskrsa LICE TVOJE TRAŽIM GOSPODINE u zagrebačkoj Galeriji AZ, izloživši trinaest velikih formata (100×100 cm i 100×150 cm) u tehnici akrila na platnu

Ana Guberina

Gospođo Guberina, što je ključno u Vašem likovnom pristupu?
U slikanju religioznih tema nastojim odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije, zato kroz suptilno dinamički pokrenutu mrežu linija i mikrofragmenatapokušavam govoriti o sveprožimajućoj snazi Ljubavi na svim razinama stvarnosti.

Teolozi i filozofi snažno utječu na Vaše slikarstvo?
Proučavajući djelo francuskog teologa i filozofa PierraTeilhardadesChardina, ušla sam u meni vrlo blizak svijet gibanja i struktura u kojem sve pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svijetla.

Vaš je slikarski izraz vrlo specifičan.
To je gestualno slikarstvo u kojem pulsiraju tragovi kinetičke gestualnosti nastojeći biti u semantičkoj rezonanciji s Isusovim riječima i temeljnim istinama kršćanske vjere.

Ozbiljno doprinosite suvremenom sakralnom slikarstvu.
Umjetničko su-stvaranje zbiljnosti tankoćutan je slikarski čin u kojem bi se trebala ogledati kršćanska snaga i vjerodostojnost mog religioznog opusa.

Miroslav Pelikan