Danas, 1. aprila 2019. godine u Zagrebu je tiskan i pojavo se na prodajnim mjestima prvi broj političkog dnevnika Demokracija, što je izazvalo veliko zanimanje demokratske javnosti i čitatelja. Time je prevladan jedan od mnogobrojnih demokratskih deficita u samo formalno i fiktivno demokratskoj državi Republici Hrvatskoj, u kojoj ne postoji politički dnevni list nezavisne i demokratske uređivačke koncepcije primjerene novinarskom profesionalizmu i demokratskim standardima, te demokratskom društvu i državi.

U prvom broju političkog dnevnika Demokracija jedna od glavnih tema su pluralizam i sloboda medija općenito te posebno onih tiskanih, kao temeljni preduvjet i doslovno conditio sine qua non uspostave, funkcioniranja i opstojanja stvarno, a ne samo formalno i fiktivno demokratske države, društva i javnosti. Pa zbog toga takvoj državi semantički i više priliči naziv – demonkratura, a ne u političkoj, ekonomskoj i društvenoj stvarnosti neutemeljeni i stoga lažni naziv – „demokracija“! I parodiju pa bila to i ona od demokratske države treba nominirati značenjski odgovarajućim nazivom, a ovdje konkretno taj odgovarajući naziv upravo je – parodija!

Ujedno se čitatelje ovog članka obavještava da će u Zagrebu danas 1. travnja, u 19 sati u dvorani „Vijenac“ na adresi Kaptol 29a, demokratskoj javnosti biti predstavljena nova knjiga publiciste, književnika i nezavisnog novinara Tihomira Dujmovića koja ima naslov Regija kao treća Jugoslavija. Knjigu će predstaviti u demokratskoj javnosti ugledni te u narodu poštovani hrvatski intelektualci i demokratski političari prof. dr. sc. Andrija Hebrang i dr. sc. Zlatko Hasanbegović.

Erih Lesjak