U Hrvatskoj se tek svaka sedma primalja usuđuje pozvati na priziv savjesti, iako je novo istraživanje pokazalo kako svaka druga želi iskoristiti to pravo, ali se boji gubitka radnog mjesta

To znači da svaka druga primalja u Hrvatskoj zbog pritisaka koje osjeća u javnosti i zbog straha na poslu postupa protiv vlastite savjesti i krši svoje ljudsko dostojanstvo.

Ta vijest je strašna… I bilo bi za očekivati burnu reakciju medija i nadležnih institucija uključujući prvenstveno Komoru primalja.

Međutim mi, u Hrvatskoj, kao da smo upali u zonu sumraka.

Predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle iznosi ovu statistiku usputno i to u pratnji, kako se uspostavilo, lažne vijesti o pobačaju bez anestezije “zbog priziva savjesti”.

Lažnu vijest je objavio Večernji list. U tekstu u kojem se osim Finderle citira i pravnica Komore, Kristina Mikuličić traži se da se u primalje ni ne prima one koje imaju priziv savjesti, već da ih se eliminira pri zaposlenju ili već čak pri školovanju!

Potpišite i podijelite peticiju za zaštitu prava na priziv savjesti OVDJE!

Kao rezultat toga to mediji su napali malobrojne primalje koje su se usprkos svim pritiscima pozvale na priziv savjesti!

Novi list donosi tekst s podcjenjivačkim naslovom: “I one traže priziv savjesti: Babicama nije sporan samo pobačaj već i MPO (umjetna oplodnja), matične stanice, kontracepcija…”

Portal Dnevnik NoveTV u članku “Primalje odbijaju asistirati pri pobačaju zbog priziva savjesti” uopće ne donosi podatak kako se svaka druga primalja zbog pritisaka i straha za posao boji izraziti priziv savjesti.

Ali najgore je to što upravo predsjednica Barbara Finderle i pravnica Kristina Mikuličić Hrvatske komore primalja traže da se popiše primalje koje imaju priziv savjesti i da se “zakonom uredi” pravo na priziv savjesti.

Potpišite i podijelite peticiju za zaštitu prava na priziv savjesti OVDJE!

I pučka pravobraniteljica Lora Vidović izjavila je kako “postoji izrazito velika potreba da se stvari vezane uz priziv savjesti urede zakonom”!

Pučka pravobraniteljica! Ona koja je dužna braniti prava najranjivijih postala je dio pritiska na osobe koje se koriste temeljnim ljudskim pravom, pravom na priziv savjesti kojeg štiti i Ustav RH!

Na kraju spomenimo emisiju Otvoreno HRT-a, hrvatske javne televizije, koja je izborom gostiju ostala na liniji zatiranja ustavnog prava na priziv savjesti.

Osim predstavnika medicinske struke prof. dr. sc. Ante Čorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb i dr. Lade Zibar, predsjednice Povjerenstva za medicinsku etiku Hrvatske liječničke komore koji su branili pravo na priziv savjesti sugovornici su bili isključivo predstavnici civilnog društva koji su priziv savjesti dovodili u pitanje, a sa svojim su prijedlozima išli toliko daleko da se tražili ukidanje prava na priziv savjesti i zabranu obavljanja medicinskih djelatnosti prizivateljima savjesti!

Budimo jasni. Trudnoća nije bolest. Pobačaj nije liječenje, nego medicinski zahvat na zahtjev. Zahvat u kojem se prekida život začetog djeteta.

Zato je laž da primalje i drugi zdravstveni djelatnici koji izražavaju priziv savjesti odbijaju pružiti zdravstvenu uslugu. Oni odbijaju naškoditi zdravoj ženi i oduzeti život nerođenom djetetu. Tu slobodu ne smije im nitko uskratiti bilo direktno bilo kroz razne institucionalne i medijske pritiske kakvima svjedočimo u zadnje vrijeme.

Priziv savjesti nije pitanje samo pobačaja već i eutanazije, sakaćenja zdravih udova te drugih medicinskih postupaka koji su objektivno štetni za pacijenta…

Danas se vodi bitka za očuvanje liječničkog poziva i savjesti liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika u svim područjima medicine. O tome ovisi kakva će biti medicina sutra i hoće li liječnici i medicinski djelatnici s budnom savješću liječiti nas i našu djecu.

Stanimo u obranu zdravstvenih djelatnika! Stanimo u obranu primalja! Podijelite ovu peticiju sa svima kojima je stalo!

Potpišite i podijelite peticiju za zaštitu prava na priziv savjesti OVDJE!

Leave a Reply

Your email address will not be published.