Papa Franjo velikom misom završio posjet Maroku

Papa Franjo je u nedjelju velikom misom zaključio svoj kratki službeni posjet Maroku obilježen pozivima na ostvarenje prava migranata i vjersku snošljivost uz upozorenje protiv fanatičnog preobraćenja.

Nakon što je pola dana proveo s kraljem Muhamedom VI. s kojim je vodio međuvjerski dijalog, Papa se posvetio maloj kršćanskoj zajednici te zemlje.

Članovima male katoličke zajednice Maroka papa Franjo je u nedjelju poručio da njihova uloga nije preobraćenje njihovih susjeda, već nastojanje da s pripadnicima drugih vjera žive u bratstvu.

“I dalje budite bliski s onima koje često ignoriraju, s malim ljudima i siromasima, sa zatvorenicima i migrantima”, poručio je Papa, koji se dan ranije u humanitarnom centru Caritasa susreo s 80 migranata.

“Molim vas, ne bavite se preobraćenjem! Crkva ne raste kroz prozelitizam, koji uvijek vodi u slijepu ulicu, nego raste kroz svjedočenje vjere”, rekao je Franjo.

“Dragi prijatelji, to znači da misija koju provodimo mi – krštene osobe, svećenici te posvećeni muškarci i žene, zapravo nije određena našom brojnošću ni veličinom prostora koji zauzimamo, već sposobnošću da napravimo promjene i potaknemo čudo i suosjećanje,” kojemu uči Katolička Crkva, kazao je Papa.

Poruka koju je ponovio više puta osobito snažno odjekuje u zemlji u kojoj je preobraćenje s islama na kršćanstvo zabranjeno.

Marokanske vlasti ne priznaju marokanske preobraćenike na kršćanstvo, pa mnogi među njima Boga štuju samo u svojim domovima. Kao i u brojnim muslimanskim državama, preobraćenje s islama na kršćanstvo je zabranjeno, a u Maroku se kažnjava zatvorom u trajanju do tri godine.

Marokanski kralj Muhamed VI. ni na koji način nije komentirao postojanje tisuća Marokanaca koji su se preobratili na kršćanstvo, ali ne ulaze u crkve te od 2017. traže da im se omogući sloboda prakticiranja katoličke vjere.

U nedjelju poslijepodne je papa Franjo (82) pred 10.000 vjernika predvodio veliku misu na španjolskom u sportskom centru Rabata. Autor: Hina