Dok radnici Uljanika i dalje nemaju plaću, nastavlja se političko loptanje između HDZ-a i IDS-a a cijela priča razjedinila je, čini se, i sindikalnu scenu. Članovi Sindikata metalaca Hrvatske prekidaju štrajk.

Sindikat metalaca prekida štrajk, doznali smo to od uprave Uljanika i brodovlasnika, izajvio je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Taj je potez ocijenio pokušajem sabotiranja sindikalnog rada te potvrdio da Jadranski i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ostaju u štrajku. Sindikalci nisu bili dostupni za izjave no političari jesu. Vlada ignorira naša upozorenja posljednjih 17 mjeseci i gura Uljanik u stečaj što je, kako je izjavio predsjednik IDS-a Boris Miletić Večernjem listu, pokušaj ekonomske estabilizacije Istre.

Reagirao je premijer Andrej Plenković tvrdeći d aje riječ o prebacivanju odgovornosti i upitao IDS gdje su oni bili posljednjih 30 godina.

Lopticu je vratio potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić podsjećajući na uspješne rezultate u gospodarstvu Istre, ističići da su pomogli s 65 milijuna kuna i osigurali nastavak proizvodnje te poručio da prestanu igre oko Uljanika.

Komentirao je i Uljanikovu prošlogodišnju pozajmicu od 10 milijuna kuna karlovačkoj tvrtci kojoj je na čelu bio sin Danka Končara, ističići d aje to pitanje za državu kao vlasnika zaduženog za upravljanje i nadzor nad Uljanikom.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pak poziva na hitno rješavanje situacije. Dok politika traži krivca, radnici su bez plaće a vremena za spas brodogradilišta sve je manje. AUTOR: Danijela Dorani, radio-pula