May suočena s rizikom “POTPUNOG URUŠAVANJA” VLADE ZBOG BREXITA

Britanska premijerka Theresa May suočena je s rizikom “potpunog urušavanja” vlade ako ne uspije ‘progurati’ svoj izmučeni sporazum o brexitu kroz parlament, piše britanski list Sunday Times u trenutku kad rastu spekulacije da bi mogla zatražiti prijevremene izbore.

Novine, ukazujući na težak izbor s kojim je May suočena u rješavanju problema brexita, navode da je najmanje šest proeuropskih ministara najavilo ostavke ako se premijerka odluči za izlazak iz EU-a bez sporazuma.

S druge strane ministri koji podržavaju brexit prijete odlaskom iz vlade ako May odluči ostati u carinskoj uniji s EU ili ako zatraži dulju odgodu brexita, piše Sunday Times.

Njezina strategija za izalazak iz EU-a je u rasulu nakon što je sporazum koji je dogovorila s EU treći put odbijen u donjem domu britanskog parlamenta u petak, na dan kad je zemlja trebala napustiti Uniju.

Gotovo tri godine nakon što su Britanci glasali s 52 posto za i 48 protiv za odlazak iz EU-a nakon 46 godina članstva ne zna se kako će brexit izgledati pa čak ni hoće li ga i biti.

May sada ima manje od dva tjedna da uvjeri čelnike 27 članica EU-a da može izvući situaciju iz slijepe ulice.

U suprotnom morat će od Unije zatražiti dulju odgodu ili izvesti Veliku Britaniju 12. travnja iz EU-a bez sporazuma koji bi trebao ublažiti negativne gospodarske posljedice razlaza.

List Mail on Sunday piše da su njezini savjetnici podijeljeni oko toga može li May pozvati na prijevremene izbore ako ne dobije potporu za svoj sporazum u parlamentu.

Novine navode da bi u utorak parlament možda mogao održati glasanje na kojemu bi birao između njezina sporazuma i alternativnog rješenja koje u ponedjeljak dobije u parlamentu najsnažniju potporu.

U prvom krugu neobvezujućeg glasovanja u parlamentu o alternativnim rješenjima najveću potporu, ali i dalje ne većinsku, dobili su održavanje novog referenduma i ostanak u carinskoj uniji.

To bi značilo da se prijevremeni izbori mogu sazvati najranije u srijedu, procjenjuje list.

Prijevremene izbore moralo bi podržati dvije trećine parlamenta a novine Observer navode da konzervativci oklijevaju dozvoliti premijerki da ih vodi u nove izbore nakon što je izgubila većinu na izborima 2017.

Sunday Telegraph navodi da istaknutiji članovi Konzervativne stranke ne žele da ih May, dok se bori s parlamentom oko brexita, vodi u nove izbore strahujući da bi zbog toga stranka mogla biti pometena na izborima.

Istraživanje javnog mnijenja u listu Mail on Sunday daje oporbenim laburistima pet posto prednosti pred konzervativcima. Hina