U subotu 30. ožujka održano je korizmeno hodočašće dekanata Gospićko-senjske biskupije u nacionalno svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Preko tisuću hodočasnika na čelu sa svojim dekanima i župnicima okupili su se na početku na Krbavskom polju kod crkve sv. Marka Groba na pobožnosti križnog puta, zatim je slavljena misa u svetištu, a na kraju su nazočili izložbi i iznošenju iskustava na temu uništenih crkava na prostoru biskupije tijekom Domovinskog rata.

Križni put od crkve sv. Marka Groba do svetišta je predvodio biskup u miru Mile Bogović. „Dok hodimo uz udbinsku Kalvariju razmišljamo i molimo za sve one koji su polagali svoje živote za našu hrvatsku domovinu da bi bila bolja i pravednija. Tom prilikom se i sjetimo pokojnog fra Vice Blekića,“ istaknuo je biskup Bogović. Misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju biskupa u miru Mile Bogovića, 26 svećenika među kojima dekana udbinskog i čuvara svetišta preč. Josipa Šimatovića, slunjskog mons. Mile Pecića, senjskog preč. Silvija Milina, gospićkog preč. Marija Vazgeča, otočkog mons. Tomislava Šporčića i ogulinskog dr. Željka Blagusa, kao i većine sjemeništaraca i bogoslova biskupije.

„Danas se molimo za Crkvu i vjeru u našoj biskupiji kao i za narod, jer Bog se pita kada se vrati na zemlju, hoće li na njoj biti vjere?“, rekao je na početku homiliji biskup Križić. Bog od nas želi prijatelje a ne trgovački odnos jer Bog nije automat da ubacimo žeton u automat kad imamo problema. Takvi ljudi nemaju ljubavi ka Bogu i njihova molitva nema snagu. A kršćanin bez molitve je kršćanin bez vjere. Uz molitvu se događa preobrazba koja mijenja život. Treba istaknuti da molitva i oholost ne idu zajedno kao što nisu iste molitve farizeja i carinika, jer molitva i prezir ne idu također zajedno. Nikada se ne smije osuđivati ljude nego njihove čini a osuda se prepušta samo Bogu. Isus nas u molitvi usmjerava da gledamo samo Boga i sebe, zaključio je biskup Križić.

Upravitelj svetišta Josip Šimatović zatim je u kripti otvorio izložbu o uništenim crkvama s prostora Gospićko-senjske biskupije a svoja iskustva iz tog vremena iznijeli su umirovljeni biskup Mile Bogović, novinarka Radio Otočca Ruža Orešković te župnik i dekan slunjski Mile Pecić koji je svoja iskustva iz vremena Domovinskog rata i progonstva objavio u knjizi „Zakopani dnevnik“. UDBINA (IKA)