Skip to content

HRVATSKI FILMOVI U PALM SPRINGSU

U međunarodnoj konkurenciji Američkog festivala dokumentarnog filma, koji se održava od 29. ožujka do 4. travnja u Palm Springsu, prikazat će se dva hrvatska filma – srednjometražni “Majči” redatelja Josipa Lukića i “Dani ludila” redatelja Damiana Nenadića

Lukićev film “Majči”, koji prikazuje svoj iskren razgovor s majkom, nastao je u sklopu kolegija filmska režija Akademije filmske umjetnosti u Zagrebu.

Portal Dokumentarni.net proglasio ga je najboljim dokumentarnim filmom 2018., a Lukić je za njega osvojio i Grand Prix na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma. Na DokuFestu u Prizrenu nagrađen je za najboljeg novog filmaša s Balkana.

Osim režije, Lukić potpisuje i scenarij, a za montažu i glazbu bio je zadužen Marko Klajić, dok je zvuk oblikovala Lana Horvatić, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dokumentarni dugometražni film Dani ludila redatelja Damiana Nenadića, nastao u produkciji hrvatskog Restarta i koprodukciji slovenskog Petra Pan Film Productiona, donosi priču o dvoje psihički različitih i nepravedno odbačenih ljudi koji uče prihvatiti svoju različitost, suočeni sa sljepilom društva koje ih je olako proglasilo beznadnima, a zdravstveni sustav ovisnima.

Osim što ga je režirao, Damian Nenadić za film je napisao i scenarij. Premijerno je prikazan prošle godine na ZagrebDoxu na kojem je dobio posebno priznanje žirija u Regionalnoj konkurenciji, a od tada je obišao mnoge festivale, uključujući i Festival slovenskog filma na kojem je osvojio nagradu za posebna dostignuća.

Oba filma će na Američkom festivalu dokumentarnog filma imat će svoje sjevernoameričke premijere. Na prošlogodišnjem izdanju pobjednik međunarodnog natjecanja bio je film “Moj život bez zraka” Bojane Burnać. AUTOR: Hina