Predsjednica Republike primila predstavnike kineskih tvrtki CCCC i CRBC

Predsjednica Republike Hrvatske Kollinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo China Communications Construction Company Limited (CCCC) i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova izgradnje mosta Pelješac.

Na susretu se razgovaralo o napretku u gradnji mosta Pelješac i perspektivama buduće suradnje u razvoju prometne infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Republike izrazila je zadovoljstvo što radovi na izgradnji mosta Pelješac napreduju, čak i ispred plana, ocjenjujući kako je činjenicom da je kineska tvrtka dobila ugovor za izgradnju mosta Pelješac otvoreno novo poglavlje u odnosima Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. „Riječ je o projektu od velike važnosti za Republiku Hrvatsku, ali i Narodnu Republiku Kinu kojoj je to prvi ugovor takve vrste u Europskoj uniji“ kazala je Predsjednica Republike uz naglasak kako postoje potencijali koji omogućuju da suradnja između dviju država bude još svestranija i bolja.

Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je izaslanstvo s aktivnostima i projektima koje Hrvatska provodi u području razvoja željezničke i lučke infrastrukture. Spomenula je pritom „Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal“ kao najveći kapitalni projekt Lučke uprave Rijeka, razvoj „Intermodalnog logističkog centra Matulji“ i planove za izgradnju nove luke na otoku Krku. U području razvoja željeznice istaknula je projekte modernizacije željezničke infrastrukture, izrazivši uvjerenje kako bi suradnja na izgradnji nizinske pruge Rijeka-Botovo mogla biti interesantna kineskim tvrtkama.

U tom smislu, Predsjednica Republike izrazila je uvjerenje kako će jačanju hrvatsko-kineske suradnje pridonijeti skorašnji posjet Republici Hrvatskoj premijera Narodne Republike Kine, koji će sudjelovati i na važnom sastanku na vrhu inicijative Kina +16 država istočne i srednje Europe kojem je Republika Hrvatska domaćin.

Predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je kako Republika Hrvatska prepoznaje važnost inicijative NR Kine „Jedan pojas, jedan put“ kojom se osigurava održivost globalnog gospodarskog razvoja, ali i promiče mir, sigurnost i prijateljstvo između država. U tom kontekstu, Predsjednica Republike spomenula je inicijativu „Tri mora“ i njezinu komplementarnost s inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, posebice u kontekstu povezivanja Europe i Azije. predsjednica.hr