Mladen Pavković: Zapalite svijeće za Josipa Jovića u nedjelju

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) predlaže svim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, ali i ne samo njima, da u nedjelju, 31. ožujka podno spomen obilježja iz Domovinskog rata u svojim gradovima i mjestima, zapale svijeće u znak sjećanja na Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog branitelja, Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Naime, mladi Jović (Aržano kod Imotskog, 21.studenoga 1969.- Plitvice 31. ožujka 1991.), kao hrvatski redarstvenik, poginuo je od srpskog metka u Nacionalnom parku Plitvice na “Krvavi Uskrs”.

Ubili su ga – iz zasjede. Bila je to akcija hrvatskih redarstvenika, specijalaca kad su tog 31. ožujka svim silama krenuli razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, istjerali domaće i strane turiste te ovaj dio Hrvatske željeli proglasiti “srpskim” teritorijem.

Hrvatski specijalci su uspješno okončali ovu akciju u kojoj je uhićeno i 29 srpskih terorista, među kojima je bio i ratni zločinac Goran Hadžić, koji je ubrzo nakon toga (kako i zašto?) pušten na slobodu te postao jedan od glavnih kolovođa srpske pobune u istočnom dijelu Hrvatske, koja je četiri godine pod nazivom “Krajina” bila pod četničkom okupacijom.

Mladi u školama na žalost veoma malo znaju o prvoj žrtvi Domovinskoga rata, pa je i naš prijedlog da se ovih dana barem dio jednog školskog sata posveti ovoj nevinoj hrvatskoj žrtvi, koja je dala život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu – da se ne zaboravi.

Mladen Pavković