Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu produljen je mandat za dvije godine, do jeseni 2022., priopćio je Sjevernoatlantski savez

Bivši norveški premijer je preuzeo dužnost u listopadu 2014. i mandat mu je prije isteka produljen za dvije godine, do 2020.

“Dvadeset devet zemalja saveza su se danas dogovorile da mu produlje mandat za još dvije godine, do 30. rujna 2022.”, ističe se u priopćenju.

Šezdesetogodišnji čelnik je rekao da je “počašćen” takvom odlukom, u objavi na Twitteru. “Zajedno ćemo i dalje raditi na prilagodbi i modernizaciji našeg saveza”, dodao je.

NATO koji ove godine obilježava 70 godina postojanja sučeljen je s mnogim izazovima, napose sa zahtjevom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju vojnog proračuna europskih saveznika.

Mandat Jensa Stoltenberga obilježio je porast napetosti s Rusijom nakon njezine aneksije Krima u ožujku 2014. i ukrajinskog sukoba u kojemu je u pet godina izginulo oko 13.000 ljudi.

NATO je 2017. na način koji nije viđen nakon hladnog rata, rasporedio četiri višenacionalne bojne u Poljskoj i u trima baltičkim zemljama, na pragu Rusije. Hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.