Proglašeni pobjednici i finalisti natječaja Rovinj Photodays 2019

Na ovogodišnji je natječaj, do 31. siječnja, prijavljeno 2500 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije.

S obzirom na dosadašnji stalni porast broja prijava, prije početka natječaja obavijestili smo vas o promjeni principa prijavljivanja i žiriranja. Činjenicom da svi nominirani radovi završne izložbe finalista odlaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu nametnut nam je imperativ odgovornosti spram suvremene fotografske scene koju festival predstavlja.

Ove godine je žiriranje provedeno od strane šesteročlanog žirija istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:

  1. Hrvoje Slovenc, fotograf, NY – predsjednik žirija
  2. Bruna Kazinoti, fotografkinja, HR
  3. Ana Frangovska, Nacionalna galerija Makedonije, MK
  4. Una Popović, Salon Muzeja savremene umetnosti, RS
  5. Dr. sc. Iva Prosoli, Muzej za umjetnost i obrt, HR
  6. Matic Zorman, fotograf, SLO

Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja, koji će biti proglašen 4. travnja na svečanoj dodijeli nagrada u Rovinju. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavlja zaista najbolje od prijavljenih radova.

Ove godine se među finalistima pozicioniralo 5 autora iz Hrvatske, 3 iz Italije, po jedan autor iz BiH, Mađarske, Nizozemske i Rusije te autorski dvojac iz Francuske i Belgije.

Izložba radova ovih 13 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 3. i 5. svibnja u Rovinju.

Festival će i ove godine biti ispunjen događanjima i referentnim izložbama te će uz prepun program posjetitelji imati priliku sudjelovati na nekoliko tematskih prezentacija, dvije velike modne radionice te prisustvovati nizu stručnih predavanja.

Tradicionalna suradnja MUO – Rovinj Photodays i ove godine uključuje zagrebačku izložbu nagrađenih radova u svim natjecateljskim kategorijama i njihovo uvrštenje u Zbirku novije fotografije MUO.

POGLEDAJTE TKO SU FINALISTI ROVINJ PHOTODAYS-a 2019