Predsjednica Republike primila predstavnike radnika Uljanika

Na zamolbu sindikata, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima radnika Uljanika i 3. Maja.

Tom su prigodom predstavnici radnika prenijeli svoje zahtjeve upućene Vladi Republike Hrvatske u kojima traže hitno rješenje agonije Uljanikovih društava i brodogradilišta 3. Maj, odobrenje i isplatu kredita za privremeno financiranje, te prihvaćanje nacrta programa restrukturiranja na zdravim temeljima, kao i mogućeg strateškog partnera koji bi osigurao najkvalitetniju ponudu za Uljanik i 3. Maj.

U pogledu aktualne situacije u Uljaniku i 3. Maju, Predsjednica Republike izrazila je puno razumijevanje za nastojanja radnika da se ova neodrživa situacija riješi i da se što prije donese odluka o sudbini brodogradilišta. Isto tako, Predsjednica naglašava važnost brige za egzistenciju radnika i njihovih obitelji. Smatra da je samo održivim modelom poslovanja moguće očuvati radna mjesta i osigurati plaću radnicima.

Obeshrabruje podatak da su prema riječima predstavnika radnika i nakon 3,7 milijardi kuna državnih sredstava uloženih u Uljanik d.d. i 9 milijardi u 3. Maj, brodogradilišta u ovako teškom stanju, što upućuje na zaključak da je dosadašnji način upravljanja bio promašen.

Predsjednica Republike očekuje da se uđe u trag novcu koji je nestao i da se vrati u državni proračun, a da svi odgovorni za ovakvo stanje odgovaraju. Poziva i sve sudionike u procesu donošenja ove važne odluke da još jednom razmotre sve argumente kako bi bili sigurni da su donijeli ispravnu odluku.

Predsjednica je zabrinuta zbog učinaka koji će ovo imati na gospodarstvo i socijalne prilike dijela stanovnika Istre i hrvatskog Primorja te na odlazak stanovništva i odljev stručne radne snage koja je deficitarna. izvor Ured predsjednice