Dragi prijatelji, planinari, šetači, rekreativci i svi ostali koji vole uživati u prirodi pozivamo vas na V. planinarski pohod “Hajdemo do Vrane”

Kao i prethodnih godina i na ovom pohodu imati ćemo “Planinarski sajam” gdje svi koji žele mogu izložiti svoje proizvode ili ponudu koja ima veze sa planinarenjem, zdravom hranom, zdravim životom i drugom lokalnom ponudom.

Na sajmu će nam se prodajnom izložbom zanimljivih, unikatnih, umjetničkih djela predstaviti i naša Kristina Baždarić (koja je “kriva” i za novog orla na Baku). Kristina je svoju prvu samostalnu izložbu održala prošle godine u Jedriličarskom klubu Uskok i kritike su bile odlične. Uvjerite se sami 06.04. u Maškovića hanu

Čeka vas zanimljiva hodnja povijesnom Vranom na stazi “Hajdemo do Vrane” i druženje na rubu Parka prirode Vransko Jezero, a program pohoda je zaokružen sa zabavom u Maškovića hanu .

Navedena staza osmišljena je i izrađena od strane članova PD Belveder i na 1.pohodu, ujedno i otvaranju staze u ožujku 2015. godine sudjelovalo je oko 150 planinara i šetača. Staza je u suradnji sa Turističkom zajednicom Pakoštane zamišljena kao proširenje turističke ponude za ljubitelje prirode, šetače, planinare i ljude željne aktivnijeg odmora, gdje su osim prekrasne prirode i pogleda prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu, Dinari…

Uključeni su i povijesni objekti kojima selo Vrana obiluje. Staza tako prolazi pored Hana Jusufa Maškovića, starog grada Laurane, templarske utvrde, nekoliko izvora vode iz kojih su akvadukti išli do povijesne Jadere, preko Gradina i vrhova iznad Vrane do ostataka antičke Zamine.

Staza je osrednje kondicijski zahtjevna, 3-4 sati hoda, po kamenitom, krškom terenu, bez šumskog pokrova, izloženo suncu.

Dinamički plan:
– 09.00 okupljanje u Hanu Jusufa Maškovića, prijave
– 11.00 početak pohoda
– 11.10 obilazak starog grada Vrane (templarske utvrde)
– 11.30 izvor Pećina
– 12.15 Gradina, kraći odmor (10-15 min)
– 13.00 vidikovac Mali Bak, duži odmor (30-40 min)
– 14.15 izvor Vila, kraći odmor
– 15.00 Zamina
– 15.30 završetak pohoda, transfer učesnika pohoda busom prema Hanu
– 16.30 nastavak druženja u Hanu, zabava do kasnih sati

Kotizacija 30 kn (djeca ne plaćaju) – uključuje obrok.

Upute za sudionike pohoda:

– svi sudionici pohoda na istom sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su se pridržavati uputa organizatora i vodiča, u suprotnom se neće smatrati sudionicima pohoda, bez obzira na plaćenu kotizaciju. Organizator se ne može smatrati odgovornim za bilo kakve neželjene posljedice.

– za pohod dođite adekvatno pripremljeni sukladno vremenskim i terenskim uvjetima, u čvrstoj obući, planinarskim cipelama / gojzericama, odjeveni adekvatno temperaturi, obavezno ponijeti bocu vode, min 1.5 litru, zaštitu od sunca. Ukoliko uzimate neke posebne lijekove ili terapiju upozorite na to vodiče i/ili pripadnike GSS da se zna ako vam zatrebaju

– psi su dobrodošli, ali molimo da isti budu na povodcu te su vlasnici istih odgovorni za svoje i njihove postupke.Za sve informacije javite se predsjedniku PD Belveder Robertu Pejiću tel. 098/742-983.

“Selo Vrana povist ti je znana”

Mjesto Vrana je u svoje vrijeme bilo središte kako svjetovne tako i crkvene moći. Vrana je iznjedrila mnoštvo poznatih ličnosti naše povijesti, počevši od Jusufa Maškovića ,admirala Turske flote rođenog Vranjanina,,tu je stolovao Vranski prior i Hrvatski ban Ivan
Paližana. Stari grad Vrana poznatija kao Laurana posljednje je utočište vitezova Templara na prostorima ondašnje Europe. Potraga za zakopanim i nestalim blagom Templara ( još uvijek tajna ) započeta je početkom devedesetih godina kad je ondašnja JNA tragom tih priča i legendi, zamalo započela iskopavanja. Srećom domovinski rat spriječio je devastaciju ostataka starog grada Vrane.
Han Jusufa Maškovića, u cijelosti sačuvano zdanje Turske ostavštine na našim prostorima je ujedno i najzapadniji te najsačuvaniji objekt iz vremena Otomanska carstva u doba Kandijskih ratova.
Prohujalo je vrijeme, prošli su Turci i templari, stolovali su banovi i plemići, tu su se rodili svijetu nadaleko poznati Lucijan Vranjanin arhiktet i Franjo Vranjanin čuveni kipar, koji su ostavili traga na nizu građevina širom svijeta, Rodio se tu i Toma Ilirik, katolički reformator 15. st. proglašen blaženim…i još mnogi drugi.

Jelena Sučić

Leave a Reply