U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, 26. ožujka, svečano je obilježeno otvorenje izložbi 54. zagrebački salon likovnih umjetnosti – Bez anestezije i Izložba nagrađenih autora 51. Zagrebačkog salona: Vlasta Žanić i Goran Škofić – S druge strane

Zagrebački salon je renomirana nacionalna izložba i jedna od najstarijih kolektivnih domaćih izložaba recentnih umjetničkih ostvarenja – smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu te primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Održava se od 1966. godine u organizaciji HDLU-a, ULUPUHA-a, UHA-e. 54. zagrebački salon, u organizaciji HDLU-a, posvećen je vizualnim umjetnostima.

Ovogodišnje, 54. izdanje ove manifestacije realizira se u organizaciji HDLU-a, prema kustoskom konceptu kustosice hrvatskog paviljona na 57. venecijanskom bijenalu – Branke Benčić i Tevža Logara, kustosa slovenskog paviljona na 55. Bijenalu u Veneciji (2013.), pod nazivom “Bez anestezije”.

Koncept izložbe se strukturira kao dijalog – s jedne strane između kustosa, kojeg možemo shvatiti kao da kombinira dva pogleda (iznutra – izvana), a s druge kao i dijalog izložbe i popratnog programa. U povijesnom kontekstu format salona podrazumijeva refleksiju na prošle manifestacije umjetnosti, dok u ovom slučaju namjera kustosa implicira detektiranje elemenata šire umjetničke panorame, obuhvaćajući pitanja formalnog i neformalnog obrazovanja, kritike, teorije, uvjeta produkcije, tržišta – kao fragmenata sustava kojeg je moguće unaprijediti. U tom smislu Salon može služiti kao platforma koja će ucrtati/ponuditi mogući prijedlog kroz izložbu i popratni program.

UMJETNICI/CE:

Sukladno koncepciji Bez anestezije te propozicijama natječaja Odbor za odabir u sastavu: Branka Benčić (autorica koncepcije), Tevž Logar (autor koncepcije), Vladimir Vidmar i Jasna Jakšiću odabrao je i pozvao 29 umjetnika/ica:

Marija Ančić, Željka Blakšić AKA Gita Blak, Ben Cain, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Karla Čurčinski, Matija Debeljuh, Igor Eškinja, Fokus Grupa, Martina Grlić, Igor Grubić, Tina Gverović, Siniša Ilić, Paulina Jazvić, Jelena Jureša, Petar Katavić, Kristina Marić, Ines Matijević, Damir Očko, Petra Orbanić, Jelena Petric, Renata Poljak, Viktor Popović, Jasenko Rasol, Lala Raščić, Davor Sanvincenti, Marko Tadić, Nora Turato, Katarina Zdjelar

NAGRADE:

Zadovoljstvo nam je priopćiti kako će u okviru 54. Zagrebačkog salona biti dodijeljene brojne nagrade:

Grand Prix nagrada u iznosu 15.000,00kn, koju dodjeljuje Gradske skupštine Grada Zagreba,

Nagrada mladom umjetniku – kojem će biti dodijeljen rezidencijalni boravak na Cite internationale des arts u Parizu.

Zahvaljujući dobroj suradnji s nizom muzejskih institucija te prepoznavanjem kvalitete i značaja manifestacije Zagrebačkog salona bit će dodijeljene četiri nagrade partnerskih institucija, koje će nagrađenim umjetnicima osigurati samostalnu izložbu za vrijeme trajanja sljedećeg Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti (2022.)

Nagrade će dodijeliti:
Muzej suvremenih umjetnosti Zagreb (MSU)
Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU)
Umjetnička galerija Dubrovnik (MOMAD)
Galerija umjetnina Split

IZLOŽBA NAGRAĐENIH AUTORA 51. ZAGREBAČKOG SALONA:
VLASTA ŽANIĆ I GORAN ŠKOFIĆ – S DRUGE STRANE’

U galeriji Proširenih medija (PM) otvorena je Izložba nagrađenih autora, dobitnika jednakovrijednih Grand Prix nagrada 51. zagrebačkog salona.  Goran Škofić i Vlasta Žanić na nagradnoj izložbi predstavljaju se performansom i videoinstalacijom – S druge strane.

Ideja o nastanku zajedničkog djela/izvedbe proizašla je tako ujedinjenjem umjetničkih stremljenja Vlaste Žanić i Gorana Škofića na dvije razine: na prvoj razini nadovezale su se i stopile različite umjetničke prakse i specifičnosti njihovih radova, a na drugoj nastavili narativi djela nagrađenih na 51. zagrebačkom salonu. U tom kontekstu nastao je rad S druge strane.Kao što je i naznačeno samim nazivom, rad je na više razina dvostruko određen pa je tako dvojnost utjelovljena i u samoj strukturi djela. Jedan dio rada se sastoji od performansa koji je  izveden na otvorenju ovog Salona i u kojemu je stotinjak izvođača u kružnom prostoru Galerije PM hodao neprestano, u istom smjeru, dok su posjetitelji performans mogli gledati kroz prolaz koji se nalazi između Galerija Prsten i PM. Prostor Galerije PM monumentalnom povorkom – prostorno izdvojenom i vidljivom samo u segmentima iz različitih perspektiva promatrača – pretvarao se tako u drugi prostor, prostor izvedbe, transformacije iz svakodnevnog u umjetničko, mjesto (druge) simboličke razine.
Drugi dio rada predstavlja preslika stvarnosti performansa, videoinstalacija projicirana na platno postavljeno u istom prolazu između galerija, koja će biti postavljena nakon otvorenja i koja će prikazivati u prirodnoj veličini i stvarnom mjerilu prostora snimku istog događaja, u jednakom kadru kao što su ga promatrači na otvorenju mogli vidjeti. (Iz predgovora Patricie Počanić)

Izložbe ostaju otvorene do 5. svibnja 2019.