Izvedene likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu

Povodom Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, kojeg provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru projekta Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću četiri umjetnika Goran Rakić, Slaven Kosanović Lunar, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dominik Vuković izveli su likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu (Remetinec)

Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u suradnji sa Središnjim uredom Ministarstva Pravosuđa, Zatvorom u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i folkloristiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Institutom za etnologiju i folkloristiku te Odsjekom za kriminologiju pri Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebua s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenika, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

Na službenom predstavljanju likovnih intervencija, nakon uvodne riječ pomoćnice ministra Jane Špero i upravitelja Zatvora u Zagrebu Damira Čumpeka, projekt su predstavili ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka i voditeljica projekta dr. sc. Melinde Šefčić, dok su likovne intervencije predstavili sami umjetnici.

„Već tijekom izvođenja radova likovnih umjetnika, doživljaj prostora zatvora se mijenjao u pozitivnom smislu. Sa završetkom umjetničkih intervencija u zatvoru, očigledna su poboljšanja psihosocijalne klime i međusobnih odnosa zatvoreničke zajednice i službenika Zatvora. Umjetničke intervencije u ovom zatvoru svakako će doprinijeti širem pojmu uspješne rehabilitacije zatvorenika u kontekstu svrhe izvršavanja kazne zatvora.“ – izjavio je upravitelj Zatvora u Zagrebu Damir Čumpek.

„Cijela organizacija projekta bila je izuzetno izazovna, specifična i jedinstvena, upravo zato što se radi o jednom atipičnom prostoru. Zatvorski prostor zahtijeva jedan potpuno novi i drugačiji pristup rada i djelovanja. Umjetnici su od samog početka provođenja projektnih aktivnosti posebnu pažnju pridavali specifičnosti prostora, posebice prilikom odabira prostora djelovanja, izvedbe skica za prostornu estetizaciju i odabira boja. Pri izvođenju likovnih intervencija vodilo se računa da pored same estetizacije prostora, a tako i rehumanizacije prostora radovi imaju terapijski učinak, da potaknu pozitivne misli i reakcije, da skrenu pozornosti s akutnih problema, da potaknu diskusiju, komunikaciju i nadasve promjenu percepcije prostora.  Smatram da smo u tome uspjeli. Reakcije osuđenika i zaposlenika većinom su pozitivne, što je pokazatelj uspješnosti postavljenih projektnih ciljeva. Smatram bitnim istaknuti kako je cijeli tijek izvođenja likovnih intervencija umjetnika te utjecaj nastalih radova na promjenu percepcije prostora pomno pratio istraživački tim na projektu, čiji će se rezultati predstaviti široj javnosti u svibnju 2019. godine“ – izjavila je voditeljica projekta dr. art. Melinda Šefčić.

Izvedbu projekta prati i istraživačka komponenta, koja će uz proširenu listu govornika biti predstavljena na javnom izlagačkom skupu 23. svibnja 2019. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istraživački tim na projektu uključuje istraživačice s različitih institucija, a to su dr. sc. Nevenu Škrbić Alempijević, dr. sc. Sanju Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i folkloristiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Valentinu Gulin i dr. sc. Sanju Đurin s Instituta etnologije i folkloristike te dr. sc. Anitu Jandrić Nišević koja je mentorica dvjema studenticama Doris Barišić i Karli Marfan s Odsjeka za kriminologiju pri Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

„Veliko mi je zadovoljstvo ali i izazov sudjelovati na ovom projektu. Iako iza sebe imam već velik broj ostvarenih murala, oslikavanje zida u Zatvoru u Zagrebu za mene je sasvim novo iskustvo. Prilikom slikanja ovog murala veliku pažnju posvetio sam promišljanju kako će ovo umjetničko djelo utjecati na promatrače. Slikajući murale na otvorenim prostorima više razmišljam o sebi i mojim željama za izražavanjem, dok je ovaj mural zapravo nametnut promatračima koji uglavnom prolaze kroz teža razdoblja stoga je bilo potrebno promisliti o svakoj boji i obliku, te ih formirati da imaju pozitivan, ugodan i smirujuć utjecaj.“ – izjavio je umjetnik Goran Rakić, autor umjetničke intervencije „Refleksija slobode“ u Zatvoru u Zagrebu.