Prvi europski podvodni restoran otvoren je u srijedu u Norveškoj, a mjesto za ručak među morskom florom i faunom rezerviralo je više od 7000 znatiželjnika

Smješten u južnome dijelu Norveške, restoran podsjeća na golemu betonsku cijev, djelomično potopljenu u Sjeverno more. Norveški mu je naziv “Under”, što na norveškom znači i “čudo”.

Dizajn potpisuje norveška arhitektonska tvrtka Snoehetta, koja je sudjelovala u izradi nacrta za zgradu Opere u Oslu i za Nacionalni memorijalni muzej 11. rujna u New Yorku.

“Fascinantan je upravo ovaj silazak kroz zgradu prema podmorju…Velik transparentni prozor u prvi plan stavlja podmorje, no nemate osjećaj da ste u akvariju”, kaže utemeljitelj Snoehette Kjetil Traedal Thorsen.

Isprva ulazak u “Under” izgleda poput ulaska u saunu jer drvene daske prekrivaju njegov gornji dio. Prema podmorju u kojemu je smještena velika restoranska dvorana koja može primiti oko 40 gostiju, vodi osam metara dugačko stubište.

Traedal Thorsen kaže da je konstrukcija napravljena tako da se može nositi i s neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima te je izgrađena na način da može izdržati ono što je nazvao “valom stoljeća”.

Nicolai Ellitsgaard

Chef Nicolai Ellitsgaard talks about his philosophy

Gepostet von Under am Montag, 12. November 2018

Gosti će moći uživati u obroku s 18 sljedova, čija su baza morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača. Cijena obroka po osobi iznosit će i do 3700 kruna ili oko 430, uključujući piće.

“Cilj nam je da 50 posto gostiju koji ondje budu jeli, provedu noć u hotelu … Predviđamo da bi svake godine ovdje moglo blagovati oko 12.000 ljudi”, kaže Gaute Ubostad, jedan od dvojice braće, vlasnika restorana i obližnjeg hotela.

Svečanom otvorenju prisustvovali su prijatelji i obitelj vlasnika, a prvi gosti ondje će moći uživati u dobroj hrani i ambijentu početkom travnja.

U svijetu je samo nekoliko podvodnih restorana, većinom u tropskim državama poput Maldiva. autor Hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.