Prvi europski podvodni restoran otvoren je u srijedu u Norveškoj, a mjesto za ručak među morskom florom i faunom rezerviralo je više od 7000 znatiželjnika

Smješten u južnome dijelu Norveške, restoran podsjeća na golemu betonsku cijev, djelomično potopljenu u Sjeverno more. Norveški mu je naziv “Under”, što na norveškom znači i “čudo”.

Dizajn potpisuje norveška arhitektonska tvrtka Snoehetta, koja je sudjelovala u izradi nacrta za zgradu Opere u Oslu i za Nacionalni memorijalni muzej 11. rujna u New Yorku.

“Fascinantan je upravo ovaj silazak kroz zgradu prema podmorju…Velik transparentni prozor u prvi plan stavlja podmorje, no nemate osjećaj da ste u akvariju”, kaže utemeljitelj Snoehette Kjetil Traedal Thorsen.

Isprva ulazak u “Under” izgleda poput ulaska u saunu jer drvene daske prekrivaju njegov gornji dio. Prema podmorju u kojemu je smještena velika restoranska dvorana koja može primiti oko 40 gostiju, vodi osam metara dugačko stubište.

Traedal Thorsen kaže da je konstrukcija napravljena tako da se može nositi i s neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima te je izgrađena na način da može izdržati ono što je nazvao “valom stoljeća”.

Gosti će moći uživati u obroku s 18 sljedova, čija su baza morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača. Cijena obroka po osobi iznosit će i do 3700 kruna ili oko 430, uključujući piće.

“Cilj nam je da 50 posto gostiju koji ondje budu jeli, provedu noć u hotelu … Predviđamo da bi svake godine ovdje moglo blagovati oko 12.000 ljudi”, kaže Gaute Ubostad, jedan od dvojice braće, vlasnika restorana i obližnjeg hotela.

Svečanom otvorenju prisustvovali su prijatelji i obitelj vlasnika, a prvi gosti ondje će moći uživati u dobroj hrani i ambijentu početkom travnja.

U svijetu je samo nekoliko podvodnih restorana, većinom u tropskim državama poput Maldiva. autor Hina