Reakcije na presudu Radovanu Karadžiću

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić pravomoćno je u srijedu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u BiH. Time je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-ja povećao Karadžićevu prvostupanjsku kaznu koja je iznosila 40 godina zatvora. Stižu reakcije.

  • Presuda Radovanu Karadžiću ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti velikorpske politike – poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.
  • Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. velike Srbije – priopćila je hrvatska predsjednica.
  • Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike – zaključila je Grabar-Kitarović.

Povodom presude priopćenjem se oglasila i Hrvatska vlada:

  • Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Ujedno, držimo da je ovo još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti – kaže se u priopćenju.

Vlada izražava žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike.

Priopćenje u cijelosti pročitajte u privitku.

  • Doživotna kazna zatvora Karadžiću. On će i dalje živjeti, a njegove su žrtve davno mrtve. I ništa ih ne može vratiti – komentirala je Jadranka Kosor na Twitteru.

Documenta pozdravila kaznu doživotnog zatvora

  • Smatramo da je genocidna namjera za uništenje muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo – priopćila je Documenta.
  • Posebno nas brinu posljedice nedavnog prihvaćanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane prvo vlade, a onda i skupština Republike Srpske – kažu u Documenti.
  • To je potpuno primjerena kazna. Sama doživotna kazna ima poruku prema javnosti – rekla je Vesna Škare Ožbolt.

-Pozdravljam presudu doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Nažalost, lideri Republike Srpske, ostavštine njegova zločina, i dalje aktivno rade na destabilizaciji BiH i cijele naše regije. Nužno je što prije pronaći rješenje za političku krizu nastalu Daytonskim sporazumom, kojim je okončan sukob u BiH, ali nisu postavljeni temelji za dugoročan mir – poručio je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

  • Današnja presuda UN-ova suda kojom je potvrđena presuda Karadžiću za genocid i ratne zločine, uključivo za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva pokazuje da pravda pobjeđuje – napisala je na Twitteru povjerenica Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.
  • Borba protiv nijekanja ratnih zločina i učenje o istini sada je važnije nego ikada dosad – napisala je