Izložba švicarskog arhitekta Stephana Mädera “Skice”

Aktualnost i privlačnost arhitektonskog crteža, ili tek skice, kao živog alata i načina arhitektova zapisa pokazuje neka vrsta životnog dnevnika arhitekta, profesora Stephana Mädera iz Züricha

U ponedjeljak, 25. ožujka 2019., u 18 sati u Oris Kući arhitekture održat će se otvorenje izložbe švicarskog arhitekta, profesora i umjetnika Stephana Mädera pod nazivom Skice. Izrazito produktivan dugogodišnji opus arhitekta predstavit će se kroz raznolike teme u kojima dominira arhitektura u krajoliku ili urbanom kontekstu dok su vizure Hrvatske posebno zabilježene kroz skice koje orisuju Kvarner i Dalmaciju. Za vrijeme izložbe bit će dostupan i dvojezični deplijan s tekstom slovenskog arhitekta Tadeja Glažara s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Aktualnost i privlačnost arhitektonskog crteža, ili tek skice, kao živog alata i načina arhitektova zapisa pokazuje neka vrsta životnog dnevnika arhitekta, profesora Stephana Mädera iz Züricha. Fragmente njegova životnog puta možemo doživjeti preko skica izloženih u Oris Kući arhitekture.

Godine 2003. u Zagrebu je predstavljena prva izložba u organizaciji časopisa Oris, pod naslovom “Oris ideja”, izložba brojnih arhitektonskih skica internacionalne grupe arhitekata koji su do tada surađivali s časopisom Oris. Andrija Rusan i Nikša Bilić napisali su u uvodnom tekstu da je tadašnja izložba “jedna od zadnjih izložbi koja još uvijek, i to većim dijelom, živi sa svojim vremenom, a putem skice orisuje ideju arhitekta. Buduće takve izložbe bit će uglavnom retrospektivne i prikazi prošlosti”.

No, upravo izložba skica Stephana Mädera, možemo kazati, opovrgava gore navedenu prognozu. Doduše, većina skica nastala je u prošlosti, ali pred nama su i radovi koji su svježi, netom nastali, a stoje u međusobnom živom odnosu. Upravo tim neprestanim stvaranjem proživljavanje vremena zapisima o prostoru i životu ono je što izložbu postavlja u okvir koji nadilazi prošlost.

– iz teksta Tadeja Glažara za deplijan izložbe