Sonja Švec Španjol, uspješna i s bogatim iskustvom mlada diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeloginja koja radi kao nezavisna kustosica i urednica portala PercieveArt, održat će predavanje / razgovor u Fotoklub KLIK na temu umjetnosti, fotografije, nezavisnog kustoskog djelovanja, natječaja za izlaganje i organizacije izložbi

Predavanje će se održati u utorak 19. ožujka s početkom u 20 sati u Fotoklubu KLIK, Mala Gorica (Sveta Nedelja). Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

U utorak, u fotoklubu Klik u Sv. Nedelji, družimo se sa Sonjom i razgovaramo o umjetnosti! Tko je Sonja Švec Španjol? Zašto je u gostima? Je li umjetnost u Hrvatskoj na aparatima za preživljavanje? Ili je življa nego ikad?! Ako te zanima dođi i saznaj! Nema veze što nisi fotograf/kinja – dovoljno je da te tema zanima. A možeš posjetiti i Sonjinu stranicu Perceiveart.

Sonja Švec Španjol rođena je u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti i slovački jezik 2008. godine, te muzeologiju 2010. godine. Stručno osposobljavanje odradila je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu i položila stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa 2012. godine.

Od 2013. godine djeluje kao nezavisna kustosica i likovna kritičarka, osnovala je web portal o umjetnosti PerceiveArt.com kojeg sama vodi i uređuje. Surađuje s art magazinom Kontura, književnim listom za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac i portalom Arteist. Od značajnih tekstova ističe: recenziju monografije “Ivo Dulčić” (Vijenac, br. 594), recenziju monografije Gordane Bakić (Kontura, br. 132), kao i kritičke osvrte na značajne izložbe poput retrospektive Zlatka Price (Vijenac, br. 583), retrospektive Mencija Clementa Crnčića (Vijenac, br. 574), retrospektive Julije Knifera (Vijenac, br. 537), retrospektive Miroslava Kraljevića (Vijenac br. 516/517), izložbe “Alegorija i arkadija – antički motivi u umjetnosti” (Vijenac, br. 511), retrospektive Kuzme Kovačića (Vijenac, br. 500), te izložbe “Remek-djela iz Muzeja Picasso u Parizu” (Vijenac, br. 498). Od 2018. godine piše kolumnu o umjetnosti za lifestyle magazin Grazia.

Od 2015. godine stručna je suradnica i članica Stručnog savjeta galerije Laval Nugent. Od 2016. godine predsjednica Umjetničkog savjeta i izbornica ZILIK-a (Zimske likovne kolonije u Karlovcu). Tijekom 2016. i 2017. godine djelovala je kao članica Umjetničkog savjeta Galerije PIKTO i članica Umjetničkog savjeta HDLU Zagreb, te kao članica uredničkog kolegija na portalu Zagrebački likovni umjetnici. U 2017. godini bila je članica žirija 22. međunarodne izložbe karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, te autorica koncepcije, članica žirija i kustosica žirirane međunarodne izložbe 4. triennale autoportreta “Pojam o sebi” u organizaciji Galerije Prica u Samoboru. U 2018. godini je organizirala, koncipirala i otvorila grupnu izložbu povodom 5. obljetnice portala PerceiveArt u Galeriji Zvonimir na kojoj je sudjelovalo ukupno 17 umjetnika.

Od značajnih projekata ističe sudjelovanje na simpoziju povodom 100. obljetnice rođenja Ivana Generalića u Hlebinama 2014. godine, vođenje ZILIK-a od 2016. godine, suradnju s udrugom Prizma na međunarodnom projektu Sketchbook Station, te putujuće izložbe Ive Friščića i Ive Šebalja koje su realizirane tijekom 2017. godine u suradnji s galerijama i muzejima diljem Hrvatske.

U posljednjih pet godina kurirala je i otvorila preko 100 izložbi. Članica je DPUH i HULU, a od 2018. djeluje i kao članica HZSU-a.