Pobjeda s okusom soli

Ni jedni lokalni izbori do sada nisu praćeni s toliko pozornosti i ni jednima nije bio toliko angažiran sam vrh vladajuće stranke kao što je bio slučaj s izborima za Ličko-senjsku županiju. Bio je to prvi test ispravnosti HDZ-ova puta kojim ga vodi Andrej Plenković i test za predstojeće europske, predsjedničke i parlamentarne izbore.

Ministri su obilazili Liku i Primorje noseći pregršt silnih obećanja, vijorile su se zastave, zapjevao je i Mate Bulić čuvenu ličku “Moja je draga zaspala”, čula se i Thompsonova “Oj ti Liko, Velebita diko”, samo što se pjevača nije moglo vidjeti. Bio bi to još jedan izazov za uvijek prijetećeg Milorada Pupovca i za koaliciju s njim.

I slavilo se sve u šesnaest nakon što su objavljeni rezultati. Mediji pišu o velikoj ili uvjerljivoj pobjedi HDZ-a nad Darkom Milinovićem, koji je doista izgledao pokislo, jer je vjerovao u nemoguće. Pobjeda ipak nije tako velika ni veličanstvena kako izgleda na prvi pogled. Iz cjelokupnih rezultata može se prije govoriti o Pirovoj pobjedi ili pobjedi s gorkim okusom soli.

Lako se, naime, može izvući zaključak o snažnoj unutarstranačkoj oporbi, te o osjetnom padu rejtinga vladajuće stranke, koji će se nastaviti ne vrati li se ova stranka na put koji ju je doveo tamo gdje jeste svih ovih desetljeća.

Prije dvije godine HDZ je u ovoj županiji osvojio 55 posto glasova, ovaj put (još u koaliciji s HSU-om, HSS-om, HSP/AS-om, HBS-om) tek 35 posto. Više od toga imaju zajedno liste Darka Milinovića i HSP-a Karla Starčevića, gospićkoga gradonačelnika. HDZ je, k tome, izgubio izbore za gradska vijeća Ogulina i Iloka, u kojima je imao do sada većinu, zadobivši 35, odnosno 24 posto glasova.

Od pučke, narodne ili narodnjačke stranke, HDZ se pretvorio u birokratiziranu, karijernu i autoritarnu organizaciju koja ima sve manje veze s pukom. Predsjednik Andrej Plenković se, poput Macrona, stalno okomljuje na populizam i, za razliku od francuskog predsjednika, još ne galami o porastu nacionalizma, iako na njega misli. Također neprestano se obračunava s tzv. desnicom, naglašavajući nekakvu vlastitu centrističku poziciju.

Odmicanje od naroda najbolje ilustrira nastojanje da se volja građana za raspisivanjem dva referenduma pošto-poto opstruira, kao i izglasavanje Istanbulske konvencije koja je u neskladu s kršćanskim moralom i shvaćanjima Katoličke crkve.

Krajnje je nepopularna teško shvatljiva koalicija sa strankama i ljudima čija je orijentacija posve suprotna od one koju je zastupao HDZ od osamostaljenja do dvijetisućite, uz sklanjanje Mira Kovača, Ive Stiera, Ivane Maletić, Darka Milinovića, Milijana Brkića i drugih ljudi sličnog profila.

Autor: Josip Jović