Skip to content

PLENKOVIĆ PRIMIO UGLEDNU NJEMAČKU NAGRADU

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u subotu navečer u Essenu „Steiger“ nagradu u kategoriji Europa i pritom pozvao na jedinstvo Europe

  • Ovu nagradu stoga vidim i kao priznanje mojim sugrađanima u izgradnji europske Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio na to kako je put Hrvatske u Europsku uniju bio mnogo mukotrpniji od puteva ostalih srednjoeuropskih zemalja.

U govoru na njemačkom on je gostima na svečanosti u Essenu kazao da je Europa pred najvećim izazovima od Drugog svjetskog rata.

  • Ni najveće zemlje EU-a same se ne mogu nositi sa svim problemima. I zato ključ leži u zajedništvu i to je smisao Europske unije -poručio je hrvatski premijer.

Genscher bi se veselio

Istaknuo je važnost europske perspektive za zemlje jugoistočne Europe.

  • Europa ne bi smjela zapostaviti ni svoje susjedstvo. I to se posebno odnosi na jugoistočnu Europu. Jer tamo je članstvo u Europskoj uniji motivirajuća perspektiva što pokazuje i atraktivnost Europske unije. I za takvu Europsku uniju se Hrvatska tijekom predsjedavanja Europskim vijećem u prvoj polovini sljedeće godine želi zalagati – rekao je Plenković.

Za odgovornost jednog rudarskog predradnika po kojemu je nagrada dobila ime, Steiger, Plenković je rekao da ima mnogo zajedničkog s odgovornošću jednog premijera.

Premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU), koji je Plenkoviću i uručio nagradu, preuzeo je ulogu laudatora za hrvatskog premijera i pritom istaknuo njegovu privrženost europskoj ideji.

  • Ovih dana nije samo po sebi razumljivo da se netko zalaže za Europu. Europska unija ima mnogo vanjskih i unutarnjih neprijatelja. Malo je onih koji se zalažu za Europu. Jedan od njih je i hrvatski premijer Plenković – rekao je Laschet pa istaknuo “Mislim da bi Hans-Dietrich Genscher veselilo da vidi da je premijer jedne zemlje za koju se zalagao, dobitnik ove nagrade“.

Laschet je podsjetio i na 50.000 Hrvata koji žive u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini koji su, kako je rekao, doprinijeli blagostanju koje vlada u Njemačkoj.

Poticaj za nove izazove

  • Hrvati su odigrali važnu ulogu u ovom procesu i zato nagrada za Europu odlazi u prave ruke – rekao je Laschet te izrazio nadu da će Andreju Plenkoviću ova nagrada biti i poticaj za izazove koji ga očekuju početkom sljedeće godine kada Hrvatska preuzme predsjedanje Europskom unijom.

Kako stoji u priopćenju, hrvatskog premijera za nagradu „Steiger“ predložili su premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet i dugogodišnji zastupnik Europskog parlamenta, njemački političar Elmar Brok (CDU).

Nagrada Steiger se, kako stoji u priopćenju, oslanja na vrline rudara, a sam pojam „Steiger“ označava predradnika u rudarskom oknu koji preuzima odgovornost za svoju radnu jedinicu.

  • Nagrađujemo ličnosti koje svojim djelovanjem i načinom razmišljanja dokazuju odlučnost, otvorenost i toleranciju. Radi se o osobama koje se ne daju smesti s puta i spremni su preuzeti odgovornost – stoji u priopćenju inicijative Steiger.

Nagrada se dodjeljuje u kategorijama glazba, sport, mediji, zaštita okoliša, film kao i europsko jedinstvo i socijalni angažman.

Inicijator ove nagrade, koja se dodjeljuje po 14. put, je novinar i poduzetnik Sascha Hellen iz Bochuma i odluku o dobitnicima nagrada donosi on sam na preporuku odbora.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade „Steiger“ su bivši izraelski predsjednik Shimon Peres, bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić kao i bivši ministar vanjskih poslova SR Njemačke Hans-Dietrich Genscher.

Posjet nastavlja obilaskom sajma vina

Prije svečanosti dodjele nagrade „Steiger“ Andrej Plenković i Armin Laschet razgovarali su u Duesseldorfu o bilateralnim pitanjima i jačanju gospodarske suradnje.

Hrvatski premijer svoj dvodnevni posjet Sjevernoj Rajni – Vestfaliji nastavlja sutra sastankom s predstavnicima hrvatske zajednice te obilaskom štandova hrvatskih proizvođača na sajmu vina Pro Wino koji se održava u Duesseldorfu. autor Hina