Skip to content

Nemoj se stidjeti svojih neuspjeha ili promašaja

Umjesto da se ‘sekiram’ zbog nekog promašaja u životu i kažem: „Pogriješio sam!“ bolje je da se zapitam: „Što sam iz toga naučio?“

Neki je novinar upitao jednog uspješnog znanstvenika zašto je on toliko kreativniji od prosječnih ljudi, što ga to toliko izdvaja od svih ostalih.

Znanstvenik je odgovorio da je, po njegovu mišljenju, uzrok tome događaj koji se je dogodio u njegovoj drugoj godini života.  

Pokušao je dohvatiti bocu mlijeka iz frižidera, ali bila je skliska pa mu je ispala iz ruku a sve se mlijeko prolilo po podu. Čitavo more mlijeka! Kada je mama došla u kuhinju, umjesto da viče ili ga kazni, samo je kazala: „Roberte, kakav si velik i prekrasan nered napravio! Budući da je šteta već učinjena, želiš li se poigrati u mlijeku prije nego što ga počistimo?”

On je to i učinio.

Nakon nekoliko minuta mama je kazala: „Znaš, Roberte, svaki put kada napravimo ovakav nered, moramo ga i počistiti i sve vratiti kako je bilo. Što misliš da to učinimo sada? Uzet ćemo spužvicu, ručnik ili krpu. Što bi najviše volio?” On je odabrao spužvicu pa su zajedno počistili nered. Mama je zatim rekla: „Ovo je bio propali pokušaj nošenja velike boce mlijeka dvjema malenim ručicama. Hajdemo sada u dvorište napuniti bocu vodom i vidjeti možemo li otkriti način nošenja bez prolijevanja.”

Maleni dječak je otkrio da je to moguće ako objema rukama uhvati bocu pri vrhu. Kakva divna lekcija!

Ovaj je znanstvenik dodao kako je u tom trenutku shvatio da se ne treba bojati pogrešaka. Upravo suprotno! Pogreške su samo dobra prilika za saznavanje nečega novog. To je i suština znanstvenih eksperimenata. Čak i ako eksperiment „ne upali”, iz njega obično možemo naučiti nešto važno.  

Tko nikada nije doživio neuspjeh, taj nikada nije ništa ni pokušao. Zato nikada se nemoj stidjeti svojih neuspjeha i promašaja! Izvor: book.hr