Skip to content

Mladi prosvjedovali za klimu: “Političari, pokrenite se!”

Na tisuće učenika u više od 800 gradova diljem svijeta napustilo je učionice kako bi se pridružilo globalnom učeničkom prosvjedu protiv nedjelovanja vlada vezano za klimatske promjene. U Hrvatskoj ih se najviše okupilo u Zagrebu – gdje su s Europskog trga krenuli prema zgradi Vlade.

Spasimo planet, spasimo budućnost – orilo se iz grla stotina učenika okupljenih na prosvjedu za klimu na trgu Svetog Marka. Kao glavnog krivca za nesprečavanje klimatskih promjena učenici vide političare kojima, kako kažu, nije stalo do budućnosti mladih.

Osim u Zagrebu i Hrvatskoj, prosvjed je održan u 75 zemalja svijeta, a inspiriran je 16-godišnjom Šveđankom Gretom Thunberg koja je svojim govorom, na konferenciji stranaka Konvencije UN-a o klimatskim promjenama, posramila svjetske vođe. Potaknuta njezinim primjerom, prosvjed u Hrvatskoj organizirala je 17-ogodišnja Laura Skala – Kad sam vidjela kako je Greta uspjela dignuti cijeli svijet na noge, i ja sam odlučila tako nešto napraviti u Hrvatskoj. Imamo 11 godina da se smanje sve emisije štetnih plinova za 50 posto inače će temperatura zraka porasti za više od jednog i pol stupnja, a posljedice će biti katastrofalne!

Prosvjed je podržao i Nenad Ljubić iz “Zelenog odreda – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija”, koji ističe da su klimatske promjene već napravile nepovratnu štetu na Medvednici – Već se mikroklima u Zagrebu promijenila. Prema nekim izvorima, sa Sljemena je nestalo od 16 do 19 izvora pitke vode. Ako se prošećete po Sljemenu nekim starim stazama kojima smo mi planinari nekad hodali, te staze više ne postoje, kao ni šuma kestena iznad Gračana.

Pod sloganom “Mladi za klimu. Na nama je” učenici su političarima poslali jasnu poruku – Trebamo promjene, trebamo ih sad! AUTOR: Magdalena Pongrac

See also  Svečanost otkrivanja spomen-obilježja „Prekinuto djetinjstvo“