Labirint o slučaju Klancir: Tko je prema čijem nalogu postupao?

Policija povrijedila Ustav, slažu se stručnjaci za ustavno pravo

Nakon upada policije u novinarsku redakciju radi legitimiranja urednice Đurđice Klancir, još se čekaju odgovori mjerodavnih. Tko je i prema čijem nalogu postupao? Poznato je jedino da je tim postupkom povrijeđeno njezino ustavno pravo.

Đurđica Klancir trideset je godina u vrhu hrvatskog novinarstva, uređivala je Globus, Tportal, pisala o privatizacijskom kriminalu, ratnim zločinima.

Doživljavala je sve i svašta, ali sudar s lokalnim sisačkim moćnikom zatekao ju je.

Posljednjih mjeseci pisala je i o sisačko-moslavačkom županu, o načinu zapošljavanja njegova sina, o iznenadnoj smjeni ravnatelja škole u Glini.

U tom tekstu dovela je u vezu sisačko-moslavačkog župana Ivana Žinića sa smjenom ravnatelja. I u tome vidjela tipično političko kadroviranje.

U trenutku kada joj je policija upala u redakciju, Đurđica Klancir nije znala zašto je traže niti prema čijem nalogu postupaju.

Dovelo je to do toga da su iz Sindikata policijskih službenika zatražili ostavku ravnatelja policije za kojeg se smatra da štiti nekog rukovoditelja, a ne policajce.

Nepismenost – “Provjerom u službenim evidencijama MUP-a nije se mogao nedvojbeno utvrditi identitet osobe za koju su zatraženi podaci (sporni su bili podaci o osobnom imenu, odnosno prezimenu osobe), što je stvorilo temelj za primjenu odredbi Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika”, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Tko što jest, a tko što nije smio napraviti – ta su pitanja podijelila političare, pravnike i odvjetnike.

Slučaj Đurđice Klancir otvorio je pitanje intenziviranja pritiska na slobodu medija te pitanje više od tisuću tužbi podignutih protiv novinara.

Da je policija povrijedila Ustav slažu se stručnjaci za ustavno pravo. izvor: Ledić Grgurić/HRT