Rezultati prijevremenih izbora za Ličko-senjsku županiju

Prema najnovijim nepotpunim rezultatima prijevremenih izbora za Ličko-senjsku županiju koalicija HDZ-HSU, HSP/AS-HBS osvojila je 36,94posto glasova, dok je lista na čelu s Darkom Milinovićem osvojila 19,80 posto. SDSS je osvojio 5,88%, a HSP 14,65 posto. Slijede: Ante Dabo 10,78 %, SDP 4,12 %, Živi zid 3,17 %, Bandić Milan 365 1,88 % i HSLS/HNS 2,73 %. Obrađeni su podaci sa 113 biračkih mjesta od njih ukupno 116.

  • HDZ je pobijedio na izborima za Ličko-senjsku županiju, objavio je Marijan Kustić (HDZ) Zahvalio je svima koji su glasovali za ovu listu te poručio kako će pokušati dobiti povjerenje i ostalih.

Milinović: Spreman sam biti “župan u manjinskoj vladi”

Darko Milinović, bivši HDZ-ovac koji je na izbore izašao s nezavisnom listom, rekao je da je na ovim izborima njegova lista ostvarila respektabilan rezultat. Čestitao je HDZ-u i istaknuo da je okupio hrabre ljude koji su se suprostavili najjačoj političkoj opciji u Hrvatskoj. Kazao je kako je njegova lista najjača u Gospiću, a da su prevagu pobjedi HDZ-a donijeli rezultati u Senju. ‘Vodili smo političku bitku s vrhom države, s vrhom HDZ-a’, kazao je Milinović. Dodao je kako je nazvao Marijana Kustića i čestitao mu.

  • Očekivao sam bolji rezultat i na HDZ-u je da sada odlučuje o svemu. Neću formirati stranku i barem zasad se neću pridružiti bilo kojoj drugoj političkoj opciji, kazao je Milinović. Dodao je da kao župan ne može predlagati isti proračun jer je izgubljen dio sredsta iz EU-a ali da je spreman biti “župan u manjinskoj vladi”. “Spremni smo biti oporba, ako HDZ tako odluči – na njima je”, poručio je Darko Milinović.

U Ogulinu prvi put većinu ima SDP

U Ogulinu je po prvi puta otkad je izbora – HDZ izgubio većinu u Gradskom vijeću. SDP po novom ima većinu 9 vijećnika od 17 mjesta u novom sazivu. HDZ je osvojio 6 mandata. Preostala 2 mandata podijelili su manjinci DSS i SDSS.

Izbori su održani i u općini Davor u Brodsko-posavskoj županiji, gdje se bira 13 vijećnika. Preko 50 posto glasova dobio je HDZ, kandidacijska lista Lidije Brlić dobila je upola manje, 26 posto, a HSS i SDP 22 posto.

Stanovnici Iloka birali su 15 predstavnika u Gradskom vijeću, vodi kandidacijska lista grupe birača koju vodi sadašnja gradonačelnica Marina Budimir. Iza nje je lista HDZ-a i HSLS-a, HSS i HKS te lista Desno.

Milinović: Morat ćemo sjesti i dogovoriti se

  • HDZ u Ličko-senjskoj županiji neće imati apsolutnu većinu. Morat ćemo sjesti i dogovoriti se, trebali smo to učiniti i ranije. Jasno je da su birači slabim izlaskom na izbore rekli svoje – ‘Do izbora nije trebalo doći’. HDZ će imati najgori rezult

U Lici odaziv gotovo 8 posto manji nego prije dvije godine

Do 16, 30 sati na izore za skupštinu Ličko-senjske županije izašlo je 40,4 % birača, gotovo osam posto manje nego na redovnim lokalnim izborima prije dvije godine. Daleko najbolji odaziv ima Gospić, sjedište Ličko-senjske županije, u kojemu je glasovalo gotovo 48 posto birača, no taj je odaziv za četiri posto manji od onoga iz svibnja 2017., koji je iznosio gotovo 52 posto. Solidan odaziv bilježe Senj (42, 4 posto), Perušić (40, 8 posto) i Karlobag (40, 6 posto). 

Odaziv u Davoru veći za 7,3 posto

Na izbore za svoje Gradsko vijeće glasovalo je 42,4 posto Ogulinaca, što je 2,4 posto više u odnosu  na redovne lokalne izbore. Birati 17 vijećnika ima oko 11 tisuća Ogulinaca. Neznatno bolji, ali ipak bolji odaziv nego u svibnju 2017. bilježi Ilok koji bira Gradsko vijeće od 15 vijećnika. Do nedjelje poslijepodne glasovalo je 40, 1 posto od oko 5.400 Iločana, prije nepune dvije godine njih 39, 4 posto. Osjetno bolji odaziv (43 posto), nego na redovnim lokalnim izborima (32, 7 posto) ima posavska općina Davor, koja bira 13 vijećnika u Općinsko vijeće. Autor: B.S.Lj./D.M./HRT