Predsjednica: To je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke

Pred vozilo kojim je upravljala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac jučer je u Vinkovcima oko 10 sati u Ulici Ćirila i Metoda, izvan obilježenog pješačkog prijelaza, istrčalo 10-godišnje dijete, priopćeno je iz njezina ministarstva

“Dijete je žurno kolima hitne pomoći prevezeno u vinkovačku bolnicu gdje je konstatiran prijelom potkoljenice. Obzirom na šok za obje obitelji, oglašavamo se pisanim putem. Detaljnije o cijelom slučaju očitovat će se nadležne službe. U popodnevnim satima gospođa Žalac posjetit će ozlijeđeno dijete”, stoji u priopćenju.

Očevidom prometne nesreće koja se dogodila oko 10 sati u Vinkovcima, u ulici Sv. Ćirila i Metoda, utvrđeno je kako je osobnim vozilom „Peugeot 308“, vinkovačkih registracijskih oznaka, upravljala 40-godišnjakinja iz Vinkovaca. Do prometne nesreće je došlo kada je 10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik u trenutku kada se kolnikom kretalo osobno vozilo te je došlo do udara vozila u dijete, priopćila je policija nakon obavljenog očevida.

  • Nad 40-godišnjakinjom je na mjestu događaja izvršeno alkotestiranje te nije utvrđena prisutnost alkohola (0,00 g/kg). S obzirom da je vozačica upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, sukladno članku 196. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000,00 kn, odnosno 500,00 kn ukoliko se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je vozačica odmah i učinila, stoji u priopćenju.

Na pitanja medija o odgovornosti ministrice Gabrijele Žalac, koja je vozeći bez važeće dozvole sudjelovala u nesreći u subotu u Vinkovcima, Ured predsjednice je odgovorio da je za predsjednicu Republike to pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke.

“Za predsjednicu Republike Hrvatske to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke,” ogovorio je Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u nedjelju.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac nije imala važeću vozačku dozvalu u trenutku kada je osobnim automobilom u subotu oko 10 sati u Vinkovcima naletjela na 10-godišnju djevojčicu, koja je u nesreći zadobila teže ozlijede.

Banski dvori poručili su u subotu kako ministrica Žalac nije podnijela ostavku niti se u Vladi o tome razgovaralo. “Riječ je o nesreći kakva se svakome može dogoditi”, poručili su iz Banskih dvora iz kojih je potvrđeno da je premijer Andrej Plenković s njom razgovarao telefonom.

Ministrica je nakon posjeta djevojčici u osječkoj bolnici izrazila žaljenje zbog nesreće te se ispričala javnosti jer je propustila produžiti vozačku dozvolu.

Djevojčica je u subotu poslijepodne uspješno operirana i, rečeno je u osječkoj bolnici, ne bi trebala imati posljedica.

Nakon nesreće u javnosti se raspravlja o tome treba li ministrica podnijeti ostavku. (Hina)

Ministrica Žalac komentirala nesreću u kojoj je stradala djevojčica

Ministrica Gabrijela Žalac komentirala je prometnu nesreću koja se dogodila u subotu ujutro u Vinkovcima. Vozilo kojim je upravljala udarilo je desetogodišnju djevojčicu koja je pretrčavala cestu, kako kažu iz policije, izvan pješačkog prijelaza. Djevojčica je zadobila teže tjelesne ozljede i poslijepodne je operirana u KBC-u Osijek.

  • Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak, napisala je Žalac na svom profilu na Facebooku.
  • Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu, dodala je.
  • Malena je hitno prevezena u vinkovačku bolnicu, zatim u Osijek na dječju kirurgiju. U dobrom je stanju i van životne opasnosti. Ozljeda je desne potkoljenice, prijelom – sasvim je korektno zbrinuta i ne očekuju se nikakve teške posljedice, izjavio je za HRT liječnik Želimir Orkić.

Policija: Vozačica je imala nevažeću vozačku dozvolu

  • Očevidom prometne nesreće koja se dogodila oko 10 sati u Vinkovcima, u ulici Sv. Ćirila i Metoda, utvrđeno je kako je osobnim vozilom Peugeot 308, vinkovačkih registracijskih oznaka, upravljala 40-godišnjakinja iz Vinkovaca. Do prometne nesreće je došlo kada je 10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik, izvan pješačkog prijelaza, u trenutku kada se kolnikom kretalo osobno vozilo te je došlo do udara vozila u dijete, priopćila je policija nakon obavljenog očevida.
  • Nad 40-godišnjakinjom je na mjestu događaja izvršeno alkotestiranje te nije utvrđena prisutnost alkohola (0,00 g/kg). S obzirom da je vozačica upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, sukladno članku 196. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000 kn, odnosno 500 kn ukoliko se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je vozačica odmah i učinila, stoji u priopćenju.

Vlada: Ovakva nesreća može se dogoditi svakome

Kako doznajemo iz Vlade, ministrica Gabrijela Žalac ostavku nije podnijela, niti se to od nje u Banskim dvorima očekuje. U Vladi smatraju da se radi o nesreći i neodgovornosti koja se može dogoditi svakome.

Premijer Andrej Plenković telefonom je razgovarao s ministricom, potvrdili su Banski dvori koji vezano uz činjenicu da je ministrica osobni automobil vozila s nevažećom vozačkom dozvolom ističu da je kaznu za taj prekršaj podmirila odmah te dodaju kako je riječ o prekršaju koji nema veze sa samom nesrećom.