METASTABILNA SFERA ~ LUX AETERNA u slikama Dražena Pavlovića

Tko smo, odakle smo i kuda idemo, možemo se zapitati dok gledamo u opus slika Dražena Pavlovića

Svjetlost u svojem elektromagnetskom zračenju ostavlja trag na ovim slikama te je možemo analizirati u čistom vizualnom i likovnom smislu. Kroz kompoziciju, spektar boja, izražajnost boja, prostorno djelovanje boje, ravnotežu i kontrast, simboličku i asocijativnu ulogu boje, složene ritmove i harmoniju.

No, cjelokupni raspon elektromagnetskog spektra koji nastaje u nama poznatom svemiru, daleko je slojevitiji i širi od onog koji se predstavlja vidljiv ljudskom oku. Tu već ulazimo u sfere metastabilnog stanja povišene energije koja otvara nove horizonte i nova pitanja. Pitanja u kojima će se klasični i kvantni svjetovi, koji su se gledali kao zasebne sphere, doista pokazati kao jedna i jedinstvena cjelina.

Znanstvenim metodama koje se zasnivaju na promatranju, opisu i eksperimentalnom istraživanju prirodnih pojava, te pokusima koji testiraju teorije u objašnjavanju prirode, ovdje pridružujemo i noesis ili razumijevanje unutarnjeg svemira, uma, svijesti, duha. Kroz ovu tajnu ogledala vanjski svemir biva u interakciji sa svemirom duha i svijesti. Otkrijemo li taj skriveni znak na slikama Dražena Pavlovića, dolazimo do circumpuncta iz kojeg sve izlazi i prema kojem sve utječe, spoznajemo da na temeljnoj razini stvarnosti ništa nije lokalno i odvojeno.

Riječi i prepoznavanje njihovih značenja ponekad odvlači i skreće pažnju od bitnih vizualnih impulsa i unazađuje naše pamćenje. To bi nam se lako moglo dogoditi u susretu sa slikarstvom Dražena Pavlovića, stoga prepustimo se vrtlogu njegovih kompozicija i boja, vlastitoj intuiciji i emociji, svojem umu, razumu i osjetilima, uživajmo u izazvanoj sinesteziji, spoznajmo dubinu i sjaj vječne svjetlosti – Lux Aeternu.

Danko Merin, prof.

Dražen Pavlović rođen je 17.05.1962. u Varaždinu. Profesionalni likovni umjetnik – slikar snažnog i otvorenog kolorizma te originalnog – autentičnog stila i tematskog pristupa. Predstavnik je „metastabilizma“, novijeg internacionalnog znanstveno-umjetničkog pokreta ( TMM – The Metastabilian Movement ), čija filozofija se temelji na teoriji komplementarne prirode ( The Complementary Nature ; J.A.Scott Kelso & David A. Engstrom – Cambridge, Massachusetts / London, England ). Redovni član je Likovne udruge Varaždin – LUV ( bio je dugogodišnji predsjednik udruge i voditelj Galerije LUV ), HDLU Zagreb ( Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb ) i HDLU Varaždin te dopisni član u nekoliko međunarodnih likovnih asocijacija . Do sada je priredio 39 samostalnih izložba, sudjelovao je na više od 200 skupnih izložba, te na više od 150 likovnih kolonija, umjetničkih simpozija i umjetničkih rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu ( Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Makedonija, Srbija, BiH, Grčka, Indija, SAD, Njemačka, Velika Britanija, Rusija ).
Osim štafelajnim slikarstvom, profesionalno se bavi i grafičkim oblikovanjem, scenografijom te likovnom opremom interijera poslovnih prostora i prostora za stanovanje. Stručni je suradnik – mentor u Likovnom ateljeu Sunce ( Udruga SUNCE za osobe s intelektualnim oštećenjem Varaždin ). Na likovnoj sceni prisutan je i kao uspješni organizator i realizator različitih kulturnih manifestacija likovnog karaktera ( likovne radionice, likovne kolonije, samostalne i skupne izložbe domaćih i stranih umjetnika … ) te bilježi autorstvo u više od stotinu likovno/tehničkih postava izložba u relevantnim galerijskim i muzejskim prostorima. Iako njeguje klasičan slikarski pristup ( metodom ; ulje na platnu ili ulje na drvenoj ploči ), u novije vrijeme sklon je i performansu kao načinu umjetničkog izražavanja ( „The Guardian Of Shell ~ RE Pannonia“, „The Dark Side Of The River“, „Dan ~ Noć“, „Demon Ljubezni“,… ) te produkciji kratkog eksperimentalnog video art filma ( „People to People ~ People to Land“ , „Sphere Phantom“ , „Hello ~ Bye Bye“ , „Formation ~ Deformation“ , „ Forming The Sphere“ , … ) Za svoj umjetnički rad primio je nekoliko vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, a početkom 2015.god. proglašen je umjetnikom mjeseca od strane utjecajnog indijskog časopisa za umjetnost, modu, film i fotografiju ; „emerZing Stars“ , sa sjedištem Delhi-u ( podružnice u NYC, Los Angeles, London, Moskva, Rim i Paris).