Bitka za Liku do posljednjeg dana

Još su samo dva dana ostala do prijevremenih izbora za skupštinu Ličko-senjske županije – na birališta glasači izlaze u nedjelju. Političarima su izbori u Lici osobito važni jer će pokazati odnos snaga na političkoj sceni uoči izbora za Europski parlament. Stoga i danas, posljednji dan kampanje, vodi se bitka za svaki glas.

Fotofiniš predizborne kampanje u Lici bio je na gospićkoj gradskoj tržnici. Tko se kandidirao, danas je ovdje bio. Ličke piljarice to nije previše zabrinulo. Mnogi kažu bogomdana županija, s nacionalnim i parkovima prirode, bogatim šumama, ispašama za stoku očekuje više od političara.

U Gospić su podršku svojim kandidatima došli dati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić koji je došao poduprijeti jedinu nositeljicu liste na ličkim izborima, te predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je također imao ponešto reći ličkim biračima.

Tradicionalno, najjači je dosad u Lici bio HDZ. Barem je tako bilo do raskola s Darkom Milinovićem koji sada izlazi na izbore samostalno. Ovi će izbori pokazati koliko je taj raskol podijelio biračko tijelo. No i najjači oporbeni čelnici čuvaju asa u rukavu svjesni su da bez njih neće biti formiranja skupštine.

Ako skupštinu formira HDZ, u što su uvjereni, vjerovati je da će pokrenuti smjenu župana Milinovića. Ako to pak uspije Milinoviću iz Like, bastiona HDZ-a, u središnjicu stranke bit će poslan vrlo glasan alarm.

Autor: Hrvoje Matejčić/P.F./HRT