Novinarka portala net.hr Đurđici Klancir, kojoj je u utorak u redakciju došla policija s obrazloženjem da su “zaduženi za postupanje na zahtjev sisačke policije”, dan kasnije komentirala je za N1 cijeli slučaj

– Policija je došla u jutarnim satima u redakciju, mene je nazvala tajnica redakcije da me traže dvojica uniformiranih policajaca. Sam taj poziv za mene je bio vrlo potresan. Policajci su tražili legitimiranje, pitala sam o čemu se radi, oni su rekli da postupaju na zahtjev sisačke policije, a da je to zatražio sisački odvjetnik. Pitala sam znaju li tko me tuži, a oni nisu znali ime tužitelja. Konzultirala sam redakcijsku odvjetnicu Vesnu Alaburić, a ona mi je savjetovala da dam podatke. Ona je saznala od odvjetnika da me župan Žinić želi tužiti u privatnoj tužbi i da je trebao privatnu adresu za poslati tužbu. Sve je bilo vrlo šokantno”, rekla je Klancir te dodala:

– Radim kao novinarka već dugi niz godina i prvi put se dogodilo da netko na takav način želi doći do mojih podataka. Ja 17 godina živim na istoj adresi, policajci su na mojoj karti našli podatke koje već imaju. Očito je da su djelovali na nečiji poziv i s namjerom da me zastraše, rekla je Klancir.

Ispričala je i što joj se dogodilo devedesetih godina, kad je pisala o pretvorbenom kriminalu i Merčepu. “Nakon dosjea o pretvorbenom kriminalu, u redakciju je stigla kutija zapakirana kao dar, a u kutiji je bila zaklana mačka. Bilo je prijetnji i meni privatno su dolazili na adresu. Prijavljivala sam sve policiji, a zanimljivo je da bi, svaki put kad bih prijavljivala, sugestija bila da ne pišem o tim temama”, rekla je Klancir. “Nije se mnogo toga promijenilo”, dodala je.

Što se tiče župana Žinića, Klancir je istaknula da ni u jednom trenutku nije došao zahtjev za demantijem ili ispravkom.

“Uvjerena sam da me želi tužiti za duševne boli, narušavanje ugleda i tu dolazimo do modusa operandi koji se diktira iz vrha vlasti, gdje nema nikakvih političkih sankcija za koruptivne situacije, nepotizam. Minoriziraju se takve situacije. To je ta poruka koja, eto, dolazi do tih razina, do župana i do lokalnih političara. Mislim da je župana Žinića zabolio način na koji smo provjeravali kako je zaposlio svog sina”, rekla je Klancir, dodavši da je došlo do neugodne instrumentalizacije unutar policijskog aparata.

Bošnjaković: Možda je bila dojava za bombu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu kako ne zna razlog zašto su jučer dvojica policajaca legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, ali i istaknuo kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je “možda bila dojava za nekakvu bombu”.

 Novinari su ministra ispred Banskih dvora upitali što taj slučaj govori o slobodi medija u Hrvatskoj, na što im je odgovorio kako ne zna koji je razlog legitimiranja novinare, da “nema pojma o čemu se radi” te da je to pitanje za policiju.

 Na opetovano pitanje što govori činjenica da se to dogodilo, Bošnjaković je ponovio kako ne zna, ali da mora postojati razlog.

 “Možda nije povezano s medijima, možda je bila dojava za nekakvu bombu”, kazao je, a nije odgovorio na pitanje je li posrijedi zastrašivanje novinara.

Za HND riječ je o političko-policijskom pritisku na novinarku

 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) taj je slučaj najoštrije osudilo kao “političko-policijski pritisak” na novinarku Đurđicu Klancir, koja je jučer na Facebooku objavila da su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala ju objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.

 HND je naveo da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, konkretno njegova odvjetnika, te da je tu riječ o dosad neviđenoj praksi.

MUP: Sve je bilo po zakonu

 Zbog tog slučaja jučer je reagiralo i Ministarstvo unutarnjih poslova, priopćivši da je sve bilo po zakonu, da se u konkretnom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika oštećene osobe koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.

 U MUP-u ističu da se u Pravilniku o policijskom postupanju navodi da će “policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo”. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije.

 Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te, navodi MUP, ne postoji sumnja u zlouporabu podataka koji bi se ustupili.

Policija postupala po zahtjevu oštećenika koji traži ustupanje podataka radi tužbe protiv Klancir

“U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu”, tvrde u tom ministarstvu.

 Navode i kako iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo, jer u Hrvatskoj postoji više osoba s imenom i prezimenom novinarke. “Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr, Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet”, navode u MUP-u.

Bernardić: Ovo je politički pritisak

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Ogulinu je u srijedu ocijenio da je slučaj novinarke Đurđice Klancir – kojoj su u redakciju došla dva policajca i legitimirala je – politički pritisak vladajućih na slobodu medija.

“Očito je da HDZ i vladajući guše slobodu medija u Hrvatskoj – šalju novinare na sud, šalju policiju i zastrašuju, a nerijetko se HDZ-ovci i fizički obračunavaju s novinarima”, rekao je Bernardić i upitao što slijedi – tajna policija koja će kontrolirati građane – te dodao kako policija ionako prati i snima privatne profile svih građana u Hrvatskoj “To je nedopustivo i sramotno”, rekao je Bernardić.

autor HINA