Banke u 2018. godini ostvarile dobit prije poreza od 5,64 milijarde kuna

Banke u Hrvatskoj za prošlu godinu iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 5,64 milijarde kuna, što je za oko 1,5 milijardi kuna više nego u 2017. godini, pokazuju podatci koje je u srijedu objavila Hrvatska narodna banka (HNB)

Usporedba privremenih nerevidiranih podataka za kreditne institucije u prošloj s onima za godinu ranije pokazuje, naime, da su banke u 2018. godini imale 35,9 posto veću bruto dobit nego u 2017. godini, kada je ona iznosila 4,15 milijardi kuna.

Na taj porast dobiti ponajviše je utjecalo smanjenje rizika povezanih s Agrokorom i njegovim povezanim tvrtkama, jer su banke u 2017. godini imale više troškove vrijednosnih usklađenja i rezervacija za potraživanja od grupe Agrokor.

Podaci središnje banke za prošlu godinu odnose se na 21 banku koje posluju na hrvatskom tržištu, što je četiri manje nego krajem 2017. godine i pokazuje nastavak višegodišnjeg trenda smanjenja broja banaka.

Naime, u veljači prošle godine HNB je predložio otvaranje stečajnog postupka nad Tesla štednom bankom, u svibnju je glavna skupština Primorske banke odlučila da ta banka ide u redovnu (dobrovoljnu) likvidaciju, a u jesen 2018. je došlo do dva pripajanja – Splitske banke OTP banci Hrvatska te Veneto banke Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

Podatci središnje banke pokazuju i da je u prošloj godini ukupna imovina banaka u Hrvatskoj porasla za 4,4 posto, na 408,7 milijardi kuna. Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 31. prosinca 2018. godine, ukupno je 17 banaka poslovalo s bruto dobiti, a četiri s gubitkom.

Najveću je bruto dobit u prošloj godini imala Zagrebačka banka, 2,1 milijardu kuna, što je i dvostruko više nego u 2017. godini kada je dobit te banke bila nešto veća od milijardu kuna. PBZ za 2018. godinu iskazuje dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 1,47 milijardi kuna, što je za oko 200 milijuna kuna manje nego godinu prije.

Više od milijardu kuna bruto dobit u prošloj je godini imala i Erste&Steiermaerkische bank, 1,03 milijarde kuna, što je povećanje dobiti za oko 200 milijuna kuna.

Četvrta po visini dobiti prije poreza je OTP banka Hrvatska s dobiti u 2018. godini u iznosu od 260,87 milijuna kuna, peta je Raiffeisenbank Austria (RBA) s 238,6 milijuna kuna, a šesta još jedna banka u stranom vlasništvu, Addiko Bank s dobiti od 188,3 milijuna kuna. Najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, Hrvatska poštanska banka (HPB) prošlu je godinu završila s bruto dobiti od 182,2 milijuna kuna. Po podacima središnje banke, ukupni gubitak četiri banke koje su prošlu godinu završile u minusu iznosi oko 60,1 milijun kuna.

Pritom su dvije banke zabilježile gubitke veće od 20 milijuna kuna – Croatia banka 23,99 milijuna kuna, a Jadranska banka 21,65 milijuna kuna. Inače, u Jadranskoj banci je u ljeto prošle godine okončan postupak sanacije započet 2015. godine. Početkom srpnja tu je banku kupila Hrvatska poštanska banka, a u veljači ove godine te su banke sklopile ugovor o pripajanju, kojim je usuglašeno da se pripajanje Jadranske banke HPB-u provede do 1. travnja 2019.

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije obuhvaćaju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje su lani ostvarile ukupnu dobit od 13,7 milijuna kuna.

Inače, to je jedna stambena štedionica manje nego 2017. godine, jer je početkom lipnja prošle godine Prva stambena štedionica pripojena Zagrebačkoj banci. Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju prošle godine iznosi 5,65 milijardi kuna, dok je 2017. iznosila 4,2 milijarde kuna.

AUTOR: Hina