Prvu kiruršku operaciju na svijetu pomoću nove generacije mobilne telefonije 5G, izveo je danas jedan španjolski liječnik u izravnom prijenosu s glavne pozornice Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni.

Ta pomoć je već bila korištena u medicini, ali 5G nudi kraće vrijeme reakcije, odnosno kašnjenja, te bolju sliku od prethodnih mreža i tako ograničava opasnosti pogreške i daje više informacija liječničkoj ekipi.

Tijekom operacije veza 5G je omogućila kašnjenje od 0,01 sekunde, prema 0,27 sekundi na mrežama 4G koje se trenutačno koriste posvuda u svijetu.

Prema većini stručnjaka, 5G bi trebala omogućiti kirurzima da operiraju s udaljenosti preko robotiziranih ruku.

Prva stvarno revolucionarna premijera

Tijekom te operacije liječnik Antonio de Lacy je u stvarnom vremenu pružao savjete i tehničku pomoć putem mreže 5G kirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora crijeva u bolnici Hospital Clinic u Barceloni, pet kilometara od MWC-a.

Izvršni direktor Svjetske udruge operatera GSMA John Hofmann jamčio je da se radi o prvoj kirurškoj operaciji koja je izravno prenošena u stvarnom vremenu preko 5G.

“To je prva stvarno revolucionarna premijera i tek jedna od brojnih prednosti koje donosi 5G”, dodao je Hoffman.

“Ovo je prvi korak prema našem cilju da u bliskoj budućnosti izvodimo kirurške operacije na daljinu”, ocijenio je de Lacy.

“Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja”

“Ako izvodite operaciju s udaljenosti, morate imati dojam da ste osobno na licu mjesta. Ne možete imati više od jedne ili dvije milisekunde kašnjenja. Zato je 5G zanimljiv”, objasnio je generalni direktor GSMA Mats Grandryd.

Mala kašnjenja, veći kapacitet i brži protok kod 5G mogli bi preobraziti brojne primjene, od videoigara na mobilnom telefonu, preko tvornice robota, do dugo očekivanog samovoznog automobila. Hina

Leave a Reply