Lažno se predstavljali pa prevarili 18 starijih osoba, uzeli su im više od 120 tisuća kuna

Zbog sumnje da su, lažno se predstavljajući kao djelatnici humanitarnih i drugih organizacija, prevarili 18 osoba starije životne dobi, oštetitvši ih za više od 120 tisuća kuna, osječko Općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv 40-godišnjeg okrivljenika i 32-godišnje okrivljenice.

Okrivljenike tužiteljstvo tereti da su se, od svibnja do studenog 2018. u Osijeku i drugim mjestima u okolici, u nakani da se protuzakonito okoriste, lažno predstavljali kao djelatnici Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb i Ujedinjenih naroda te osobama starije životne dobi i loših imovinskih prilika lažno navodili da će im osigurati pomoć u vidu paketa s hranom i higijenskim potrepštinama, kao i novčanu pomoć.

Kada bi im starije osobe povjerovale da će dobiti pomoć, okrivljenici su im lažno navodili da moraju potpisati neke dokumente i zatim bi ih odvozili kod raznih teleoperatera, gdje bi potpisivali pretplatničke ugovore na osnovu kojih su dobivali razne vrijedne mobilne uređaje koje bi okrivljenici odmah preuzeli i zadržali za sebe.

Teleoperateri su potom račune za korištenje tih uređaja i njihovu kupnju dostavljali osobama koje su prethodno doveli u zabludu.

Državno odvjetništvo tvrdi da su na taj način doveli u zabludu 18 starijih osoba i preuzimanjem vrijednih mobitela pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 127 tisuća kuna, izvijestilo je tužiteljstvo, koje je u optužnici  predložilo produljenje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika. Hina

Leave a Reply