Skip to content

Ne može im se reći ni – stidite se, jer oni poznaju samo jedno crvenilo

S koliko je nametljive nedužnosti i tepanja domovini Hrvatskoj ministar vanjskih poslova u bivšoj državi Budimir Lončar uzvratio na reakcije na Bandićevu odluku da mu se dodijeli medalja grada Zagreba!

Javio se također negdašnji komunistički dužnosnik, ali hrvatski patriot kojemu, kao ni mnogima drugima, komunistička prošlost nimalo nije smetala da se stavi u službu Lijepe Naše – ratni premijer Franjo Gregurić.

Citira zaključke Vlade iz 1991. prema kojima “Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku podjednake odgovornosti za jugoslavensku krizu, izjednačavajući agresore Srbiju i JA i napadnutu Hrvatsku”, što je učinio i u Vijeću sigurnosti UN-a kad se odlučivalo o embargu na oružje za Hrvatsku.

U zaključcima se kaže kako događaje u Jugoslaviji “bolje od Lončara poznaju, razumiju i tumače diplomati stranih zemalja” (James Baker i drugi), te kako je “propustio izraziti lojalnost Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog, demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”.

Bandić ga i jest htio odlikovati zato što su Lončaru u bitnim stavovima iz toga vremena i on i njegov tadašnji SDP nalikovali.

Ne može im se reći ni – stidite se jer oni poznaju samo jedno crvenilo, ono u petokraki, pod kojim su učinjeni toliki zločini.

Milan Ivkošić / Večernji list