Vozači ne znaju voziti u kružnom toku

Kružni tok prometa ili tzv. rotor, “svima” je poznato pravilo. Promet se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom prometnom signalizacijom tj. prometnim znakom izričite naredbe: “kružni tok kretanja”, a može imati jednu ili više prometnih traka.

Kružni tokovi su efikasniji i osiguravaju brži protok prometa nego semafori. Ipak, statistika govori da se godišnje dogodi oko 50 prometnih nesreća u rotorima.

Na ulazu u kružni tok uz navedeni prometni znak obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

To vrijedi sv dok ne dođete u Trogir gdje je mještane nespremne zatekao novi privremeni rotor označen žutim krugom (bojom), po kojem nemali broj vozača nije uopće znao voziti (ili jednostavno voze napamet po navici, pa ga nisu ni percipirali)?

U svakom slučaju pogledajte ovu kaotičnu prometnu situaciju koja zorno prikazuje stanje na našim prometnicama… autor automobili.hr

rotor2