BORIS JOHNSON KRITIZIRAO ‘POKVARENJAKE KOJI UPRAVLJAJU EUROPOM’

Novi referendum o Brexitu izazvao bi bijes Britanaca, izjavio je u subotu Boris Johnson, gorljivi zagovornik izlaska Velike Britanije iz Europske unije, kritizirajući “pokvarenjake” koji upravljaju Europom.

“Mislim da to nije moguće”, ocijenio je bivši ministar vanjskih poslova na konferenciji za novinare u New Delhiju na pitanje o pozivima na novi referendum.

Kampanja za referendum 2016. je bila “jako oštra i duboko je podijelila zemlju”, naglasio je i zajamčio da bi drugi referendum imao jednake učinke.

Boris Johnson je prošle godine izašao iz vlade Therese May u znak prosvjeda protiv njezinog plana sporazuma s EU, koji predviđa zadržavanje Ujedinjenog Kraljevstva u carinskoj uniji uključujući zaštitni mehanizam dok se budućnost granice između Irske i Sjeverne Irske ne riješi.

Britanski parlament od tada odbacuje taj plan i Theresa May proživljava političku krizu dok se približava 29. ožujka, datum Brexita.

Indijskim novinarima Johnson je rekao da Britanci trebaju “jasno riješiti Brexit i da premijerka mora okončati zaštitni mehanizam na zadovoljstvo cijelog Ujedinjenog Kraljevstva”.

On je također odbacio ideju o Brexitu kao “ksenofobnoj, nacionalističkoj i reakcionarnoj pojavi”.

“Moj prigovor EU nije da uniju vode stranci. Problem je što ne znamo tko je vodi”, rekao je govoreći o predsjednicima raznih europskih institucija, poput Europske komisije i Vijeća Europe, parlamentu i drugim institucijama.

“Ne bih vam mogao reći tko su, što rade ili kako su došli od svojih pozicija, ni kako bi mogli biti smijenjeni”, narugao se Johnson. autor Hina