Skip to content

Maroko – kraljevski gradovi francuskog šarma

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 6. ožujka, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom Maroko – kraljevski gradovi francuskog šarma, koje je pripremila prof. dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Virtualnim putovanjem po Maroku kroz predavanje će se predstaviti četiri kraljevska grada: Fes, Meknes, Rabat i Marakeš. Njihova bogata prošlost i kultura posebno su zanimljivi u kontekstu preplitanja arapskog i europskog utjecaja, točnije francuskoga kulturnog naslijeđa, razvidnog i danas u mnogim segmentima života. Ono je odigralo važnu ulogu u razvoju zemlje u 20. stoljeću i oblikovanju marokanskih gradova, među kojima se ističe Casablanca.

Predavanje je jedan od niza programa koji se u Hrvatskoj tradicionalno priređuju u okviru Dana frankofonije, a suorganizator ovog programa u Gradskom muzeju Varaždin je Francuski klub Varaždin.

Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Prof. dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, filologinja i folkloristica, studij slavistike završila je na pariškoj Sorbonni. Pola svoga radnoga vijeka provela je u Institutu za staroslavenski jezik, a drugi dio u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Danas je znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, članica nekoliko međunarodnih i domaćih kulturno-znanstvenih udruga i utemeljiteljica znanstveno-stručne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska, sastavnice Mreže europskih kulturnih centara sv. Martin koja do danas okuplja 12 zemalja EU. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima po cijeloj Europi, održala je niz javnih predavanja i tribina diljem Hrvatske, bila dugogodišnja vanjska suradnica Filozofskoga fakulteta u Mariboru i Hrvatskih studija u Zagrebu, gdje je voditeljica modula Hrvatska tradicijska kultura na doktorskom studiju. Objavila je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova iz područja filologije, paleoslavistike, glagoljaštva te kulturne animalistike, čime se intenzivno bavi posljednjih desetak godina kao voditeljica projektaKulturna animalistika: životinja i čovjek – interdisciplinarne analize i mnogostruke kulturne prakse.

Autorica je i urednica desetak autorskih i suautorskih knjiga, među kojima su Knjiga o Jobu u hrvatskoglagoljskoj književnosti; Šimun Greblo i njegovo Tumačenje Muke Kristove iz 1493.; Sveti Martin: kult sveca i njegova tradicija u Hrvatskoj; Glagoljaška Muka Kristova, Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeće: sv. Martin simbol dijeljenja. Glavna je urednica zborničke trilogije: Kulturni bestijarij, Književna životinja, i treće knjige koja je  pripremi Animal: zbornik o ne-ljudima i ljudima.

Antonija Zaradija Kiš voli putovanja, a dojmove s njih voli podijeliti s drugima. Tu se krije i tema ovogodišnjega predavanja.

Anita Peričić