Tajči Čekada – Vepar, zec, ljudsko mlijeko, Ofelija i snijeg

Tajči Čekada iz Rijeke, autorica je koja, u skladu s interdisciplinarnom „orijentacijom“ vlastitog rada, izmiče formalnim kriterijima i definiciji i smještanju u određene kalupe. Na više načina. Formalno, njezino cjelopkupno stvaralaštvo, pa tako i ova retrospektiva kojom se predstavlja pulskoj publici, ujedinjuje u najmanju ruku performans, koncept, akciju, body art i video plus kostimografiju i razrađenu scenografiju-ambijent unutar kojeg se akcija/radnja događa. No, njezini osnovni alati svakako jesu performans i video ili točnije rečeno video performansi bez publike koji se uvijek smještaju u pomno konstruiran, ili bar pomno odabran, ambijent koji željeni smisao dobijaju kroz naknadnu intervenciju.

Pozivamo Vas u petak, 1. ožujka 2019.g. u 20.30 sati, HUIU galerija u Zagrebačkoj 27 – Pula na otvorenje izložbe Tajči Čekade – Vepar, zec, ljudsko mlijeko, Ofelija i snijeg. Izložba predstavlja retrospektivu video uradaka autorice.

Tako Tajči Čekada, poput moderne šamanke, spaja efemernost performansa i trajnost videa i na određeni način nudi gledatelju oblik moralne i psihološke terapije, ali uvijek nužno i vizualnog poticaja: autorica kroz svoj cjelokupan rad razotkriva sustav (humanističkih) vrijednosti kojeg pomno gradi i ispisuje vrlo intimnim, intimističkim i senzualnim „rukopisom“.

Citatnošću, parafraziranjem, asocijacijom, metaforom, ponegdje repetitivnošću, drugdje fabularnošću, a uvijek i svugdje „kombinacijom svjesnog, podsvjesnog i instiktivnog“ svojim cjelokupnim radom stvara začudnu interpretaciju stvarnosti koja katkad jest samo iluzija, ali u pravilu nikad sama sebi svrhom. Tajči Čekada upire prstom u srž problema, utrljava sol na „rane čovječanstva“ i sasvim sigurno stoji među onom grupom ljudi na ulici koja se usudi vikati „Car je gol!“ Gordana Trajković

Izložba otvorena : od 1.3. do 19.3.2019., pon. – pet. od 12 do 14 sati i od 18 do 20 sati.

Kristina Nefat