Razgovor u povodu – akademska kiparica Georgette Yvette Ponte

Suvremena hrvatsko francuska umjetnica, akademska kiparica Georgette Ponte, istaknuta je pripadnica mlađe generacije umjetnika, vrijedno i kontinuirano doprinoseći svojim opusom aktualnim gibanjima i rezultatima, izazivajući zanimanje javnosti

Gospođo Ponte, suvremena ste hrvatska i francuska umjetnica, diplomirali ste na zagrebačkoj ALU.

Diplomirala sam na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014.  godine u klasi prof. Peruška Bogdanića čime sam stekla naziv magistra kiparstva.

Imali ste i vrlo zanimljiva istraživanja.

Istraživanja sam zasnivala na rodno/spolnoj analizi ženskog tijela. Svojim radovima istražujem društveni pritisak nasuprot istinskoj potrebi. Umjetno umjesto prirodnog – neprirodno umjesto istinitog.

Vi ste i slikarica.

Kako i u kiparstvu tako i u slikarstvu prikazujem tijelo kao medij za istraživanje različitih ljudskih osjećaja. Izbjegavam svaku sugestiju, bez lica. Posvećujem se formalnom istraživanju.


Kako pristupate motivu?

Inspiracija – istraživanje – stvaranje.

Kako vidite, doživljavate suvremenu umjetnost?

Ne postoji čvrst okvir za suvremeno i ne postoji pravilo za njenu prisutnost.  Trudim se shvatiti umjetnikova propitivanja umjetnosti, društva i svakodnevnice. Bitan je kontekst u kojemu se pojedini rad obraća.

Koliko je izlaganje važno za umjetnika?

Smatram da je od velike važnosti za umjetnika izlaganje radova jer se tako jedino može približiti publici i prikazati ono što on doista jest.


Vaš omiljeni motiv?

Ljepota i ružnoća jednako opstaju u tijelu – zato je ono za mene uvijek poseban motiv.

Što je novo u atelijeru?

Nakon aktova, portreta, energičnih ajmo reći muških poteza dolazi inspiracija u glazbi. Inspiracija u plesu kojeg volim. Slikarstvo i glazba…. pregršt boja, razigranosti, nježnosti… ženstvenost.
Osjećaji koji se otapaju na platnu.

Planovi, izložbe, monografije…?

Pripremam se s novim ciklusom predstaviti izvan Hrvatske. Imam u planu nekoliko projekata, ali za sada neka to bude tajna.

Miroslav Pelikan