Skip to content

Hrvatski Cantus Ansambl na Venecijanskom Biennalu

Biennale di Venezia, jedan od najvažnijih i najprestižnijih festivala današnjice, čiji će se glazbeni dio programa odvijati od 27. rujna do 6. listopada, prošli tjedan obajvio je cjelokupni program. Ovogodišnji dobitnici poznate „lavlje“ nagrade za 2019. godinu su britanski skladatelj George Benjamin, koji je nagrađen Zlatnim lavom za životno ostvarenje u glazbi, te talijanski skladatelj Matteo Franceschini, nagrađen Srebrnim lavom za glazbu.

Upravo će hrvatski Cantus Ansambl, jedini hrvatski ansambl specijaliziran za suvremenu glazbu, u kombinaciji s talijanskim ansamblom Icarus, predstaviti nagrađenog Franceschinija. U Teatro Toniolo Mestre, 3. listopada, nakon svečane ceremonije dodjele nagrade u centralnom terminu dana, Cantus Ansambl i ansambl Icarus, praizvest će Franceschinijevo novo djelo Songbook.

To neće biti prva zajednička suradnja ova dva ansambla koji surađuju i kroz razmjenu programa, ali i spajajući svoje ansamble kako bi ostvarili specifičnost zvuka, iskustva i pristupa suvremenoj glazbi. Jedan takav projekt ostvarit će zajedno i na idućem 30. muzičkom biennalu Zagreb, na kojem će nastupiti u Laubi 8. travnja, s programom u potpunosti posvećenom još jednom talijanskom skladatelju – Ivanu Fedeleu. Upravo za tu priliku ansambli su i naručili novo djelo ovog cjenjenog strukturaliste i skladateljskog matematičara, koje će u Zagrebu doživjeti svoju svjetsku premijeru.

See also  Venecija - sjećanje na budućnost