U povodu Hrvatskog dana liječnika u utorak su Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatska liječnička komora (HLK) uputili čestitke svim liječnicima, ustvrdivši da svojim uspjesima ne zaostaju za kolegama u razvijenim zemljama, unatoč brojim problemima u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Dan liječnika obilježava se na dan osnivanja HLZ-a 1874. godine te je spomendan kojim se iskazuje podrška liječnicima da nastave svoj put cjeloživotnog obrazovanja sa ciljem dobrobiti zdravlja naroda, istaknuo je u priopćenju predsjednik HLZ-a prof. dr. sc. Željko Krznarić.

Ističe kako HLZ drži do visokih etičkih načela, brine o unaprjeđenju društvenog i ekonomskog položaja liječnika, kao i unaprjeđenju zdravstvenog stanja stanovništva i zaštite čovjekova okoliša.

Zdravstvena kultura stanovništva potiče se organiziranjem predavanja, tribina, tiskanjem popularnih publikacija te drugim oblicima i sredstvima javnog informiranja u svim medijima.

“Rad članova HLZ-a stvaran je i opipljiv, što dokazuje i činjenica da je od 2004. godine izrađeno više od 100 dijagnostičko-terapijskih smjernica”, ističe Krznarić i podsjeća na važnost “Zbornika smjernica HLZ-a” i stručno-znanstvenog časopisa “Liječnički vjesnik”.

Luetić: Liječnici svoja postignuća utkali u zdravlje nacije

“Obilježavanje Hrvatskog dana liječnika uvijek je prilika da se prisjetimo svih postignuća koje su naše kolege liječnici svojim znanjem i stručnošću kroz povijest, ali i mi danas, utkali u zaštitu zdravlja naših ljudi, a time i u zdravlje čitave nacije”, istaknuo je v.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić.

Naglasio je da hrvatski liječnici u uspjesima ne zaostaju za kolegama u razvijenim zemljama, unatoč brojnim poteškoćama s kojima se često susreću, te im čestitao na “požrtvovnosti, marljivosti, samoprijegoru i smionosti”.

“Ozdravljenje pacijenata neka nam i dalje bude najveća nagrada za odgovorno, savjesno i časno liječništvo i uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama postići uspjeh za dobrobit svih nas i naših pacijenata”, poručio je Luetić. (Hina)

Leave a Reply

Your email address will not be published.