Više od 15 ozlijeđenih u nevremenu u Hercegovini

Više od petnaest osoba ozlijeđeno je u Hercegovini u petak i subotu u olujnom vjetru koji je nanio i veliku materijalnu štetu.

Kako je u nedjelju izvijestio Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), samo je u Mostaru više od 15 osoba zatražilo liječničku pomoć. Nekoliko ih je zadržano na daljnjem liječenju, uglavnom zbog ozljeda nastalih kao posljedica padova i udaraca predmeta nošenih vjetrom. U Županijskoj bolnici bolnici dr. Safet Mujić u Mostaru hospitaliziran je 31-godišnji muškarac s ozljedama opasnim po život. Njegovo je stanje stabilno.

Isti izvor navodi da su posljedice nevremena osim u Mostaru vidljive i u Čapljini, Stocu, Čitluku, Neumu i Ravnom.

Olujni vjetar lomio je i rušio stabla koja su blokirala na više mjesta prometnice, a lomio je i pročelja zgrada, nosio krovove s privatnih i gospodarskih objekata, prevrtao šlepere, rušio električne stupove. Pojedini dijelovi naselja u više navrata ostajali su bez struje. Vjetar je otpuhao krovnu konstrukciju s osnovne škole u naselju Rodoču.

Snažan vjetar prouzročio je i širenje požara u Mostaru, Čapljini i Konjicu, gdje je uglavnom gorjelo raslinje i otpad.

Zapadnohercegovačka te Hercegbosanska županija također su zabilježile velike štete zabilježene na gospodarskim i privatnim objektima. U općini Tomislavgrad je zbog olujnoga vjetra proglašeno stanje elementarne nepogode. Tamo je uništen krov osnovne škole, a oštećeni su i krovovi većine obiteljskih kuća. Vjetar je izazvao velike štete i u trebinjskoj općini. Autor Hina