Skip to content

Račun za struju od 1 lipe

Kad je Ivan Rešetar dobio račin za struju, nije znao što s njim učiniti – platiti ga ili ignorirati. Naime, račun je iznosio jednu lipu. Račun je ipak platio, no prije toga jedva je uspio naći jednu lipu koja službeno jest platno sredstvo, ali je nema u optjecaju.

Kao potrošač, korisnik osječkog Doma za umirovljenike Ivan Rešetar, uredno podmiruje sve svoje obveze plaćanja računa za kuću u kojoj više ne stanuje. “Očitavam struju u našoj kući, a kada netko boravi povremeno, njima javim. Do sada je to sve štimalo, plaćao sam one paušale redovno”, rekao je Rešetar za HRT-ovu emisiju “Potrošački kod”.

No za mjesec siječanj stigao je račun za struju u iznosu od jedne lipe. Poučen prijašnjim sličnim iskustvima, nije kontakirao HEP, nego je navedeni iznos iz principa, kako kaže, platio. “Nisam misilio za takve apsurde njih kontakirati, što bi mi mogli reći. O tome sam obavijestio i financijsku inspekciju i oni isto ne znaju šta bi tu mogli poduzeti. Ja smatram da je napravljen prekršaj jer nije obračunat PDV, nije izdan račun, bez računa se ne računa”, kaže.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti potrošača i osobnih podataka te Zakona o tržištu električne energije, iz HEP-a odgovaraju: “Došlo je do nesporazuma zbog nemogućnosti redovnog očitanja brojila, a kako bi se oni izbjegli, kupcima na raspolaganju stoji mogućnost besplatnog prelaska na samoočitanje potrošnje. Napominjemo kako kupac ne mora izvršiti uplatu u iznosu 0,01 kn zasebno već može navedeni iznos pridužiti kod uplate bilo koje druge novačne obveze HEP Elektre.”

Račun  za  struju  od  1  lipe
foto HRT

Gospodin Rešetar takvim odgovorom nije zadovoljan jer godinama već samostalno očitava struju. No pita se koja je opravdanost takvog računa. Zbog manjkavosti Ovršnog zakona, udruge za zaštitu prava potrošača preporučuju takav račun bolje platiti jer u suprotnom troškovi mogu biti puno veći.

S naknadom za plaćanje, gospodina Ivana je sporni račun stajao ukupno tri kune i pedeset jednu lipu.

See also  Sportska, zabavna, plesna i raspjevana fašnička subota

Stručnjaci predlažu elektroničko plaćanje, kao jednostavniju i jeftiniju opciju. No većina građana, posebice onih starijih, nije u mogućnosti račune plaćati online, već to rade na šalterima financijskih institucija. Valja spomenuti da izrada kovanice od jedne lipe stoji čak sedam puta više od njezine vrijednosti. autor HRT