Kažimir Hraste – Kruzer

U splitskoj Galeriji Kula Kažimir Hraste intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači.

Pritom autor u potpunosti prati site-specific protokol pojave umjetničkog djela. Riječ je o djelu impozantnih dimenzija sazdanom od dasaka promjenjive veličine. Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjost („biti u nečijoj glavi“) i pratiti mogućnosti njegove vizualne i semantičke „pokretljivosti“. Hrastin rad zamišljen je kao objekt koji svojom artikulacijom prati prostorne zadatosti antičkog vremena, ali i vidno ih preoblikujući. Naime, novonastali odnosi otvaraju mogućnosti drugačijeg čitanja postojeće arhitekture, a skulpturi jedinstven okvir određen mjestom i vremenom, ali i iskustvom promatrača. Kako svjedoči sam umjetnik, motiv glave nametnuo se sam po sebi jer su sve ideje „potekle iz glave“: od autora/ideatora palače do autora/ideatora izložbe.

Proces konstrukcije glave dokumentiran je i bit će prezentiran posredstvom kataloga. Hrastina skulptura Kruzer „uplovila“ je među izvorne kasnoantičke zidove Dioklecijanove palače i spremna je ponuditi neponovljivi estetski dojam, ali i inicirati mnoge semantičke procese nedvojbeno kritičke provenijencije.

Kažimir Hraste rođen je 2. veljače 1954. u Supetru na otoku Braču. Kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Valerija Michielija. Godine 1984. završio je poslijediplomski studij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, u klasi prof. Drage Tršara. Kao stipendist talijanske Vlade, 1990. godine proveo je semestar na stručnom usavršavanju u Rimu. Sudjelovao je na velikom broju grupnih izložbi. Samostalno je izlagao tridesetak puta. Autor je više javnih skulptura. Djela su mu u privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad. HRT je producirao i emitirao dokumentarni film o njegovome radu. Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji i profesor crtanja i oblikovanja na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Splitu

Kažimir Hraste
Kruzer
Kustos: Dalibor Prančević
Otvorenje u utorak 26. veljače u 19 ati, a izložba ostaje otvorena do 27. travnja 2019.
Ustanova za kulturu galeriji Kula, Kralja Tomislava 10, Split