Budite noćas budni, HRT prenosi dodjelu Oscara

Hrvatska radiotelevizija (HRT) noćas će na Prvom programu (HRT–HTV1) s početkom u 0:30 sati izravno prenositi dodjelu Oscara, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade koja će se ove godine održati po 91. put.

Dodjela zlatnih kipića održat će se u Hollywoodu u Los Angelesu, a prijenos počinje kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih, te nakon toga HRT slikom ulazi u Dolby Theatre na ceremoniju dodjele Oscara.

Urednica prijenosa je Branka Papić, a voditelji koji će cijelu noć iz studija HRT-a prenositi i komentirati sva događanja povezana s dodjelom bit će filmski kritičar i sveučilišni profesor Boško Picula i modni kritičar Nenad Korkut, kojima će se ove godine pridružiti Alemka Lisinski. Redateljica prijenosa na HRT-u je Sanja Aničić.

Najviše nominacija ove godine imaju filmovi ”Roma” i ”The Favourite“ (Miljenica)’ s po 10, a slijede ih „A Star is Born’ (Zvijezda je rođena) ‘ i ”The Vice“ (Čovjek iz sjene)’ s osam nominacija te ”Black Panther” s njih sedam.

U kategoriji najboljeg filma tu su još humorna drama „Zelena knjiga: Vodič za život“ u režiji Petera Farrellyja i – biografska glazbena drama „Bohemian Rhapsody“, također nagrađena Zlatnim globusom, u režiji Bryana Singera čiji se glavni glumac Rami Malek za interpretaciju glazbenika Freddieja Mercuryja smatra favoritom u kategoriji najbolje glavne muške uloge.

Uoči dodjele, HRT-ovi iskusni komentatori analiziraju izglede ovogodišnjih nominacija. Boško Picula posebno se osvrnuo na „Romu“ te „Zelenu knjigu“. „Meksička drama “Roma” mogla bi postati prvim filmom u povijesti dodjele Oscara koji nije snimljen na engleskom jeziku, a osvojio je nagradu u kategoriji najboljeg filma. Njegov je redatelj Alfonso Cuarón veliki favorit u svojoj kategoriji, baš kao i “Roma” u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja.“, procjenjuje Picula i dodaje kako šanse ima i humorna drama “Zelena knjiga: Vodič za život” čiji će glumac Mahershala vrlo vjerojatno i osvojiti Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu. HRT

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) održan je prvi ”Filmski brunch (marenda)”, neformalno druženje s medijima, na kojemu su predstavljeni značajniji filmski projekti koji nam slijede u predstojećim mjesecima u programu HRT-a