Skip to content

Al-Sisi poziva EU na ZAJEDNIČKU BORBU PROTIV TERORIZMA

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je u nedjelju u Sharm el Sheikhu Europsku uniju da udruži snage s arapskim državama u borbi protiv terorizma.

“Terorizam se kao kuga proširio svijetom. Europska unija i arapski svijet moraju surađivati kako bi zajednički riješili taj izazov”, rekao je al-Sisi na početku prvog summita čelnika EU-a i Arapske lige u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu.

Al-Sisi predsjedava sastankom na vrhu zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Čelnici 50-tak zemalja članica EU-a i Arapske lige okupili su se u nedjelju na dvodnevnom summitu u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu na svom prvom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o jačanju gospodarske i političke suradnje, migracijama i sigurnosnim pitanjima.

Predsjednik Europskog vijeća Tusk ukazao je i na razlike koje dijele dvije organizacije.

“Svjestan sam da ima razlika između nas. Nismo ovdje da bismo se pretvarali da se slažemo oko svega. Ali, dijelimo zajedničke izazove i zajedničke interese. Danas smo tu da pojačamo našu suradnju na korist naših naroda. Moramo to raditi zajedno i ne prepustiti to globalnim moćnicima koji su daleko od naše regije”, rekao je Tusk.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini istaknula je prije početka summita kako ovo nije sastanak samo o migracijama, nego i jačanju gospodarske suradnje te o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Za Europsku uniju od iznimne je važnosti suradnja sa sjevernoafričkim zemljama u pitanjima migracija. Domaćin summita Egipat često se spominje kao primjer zemlje koja učinkovito sprječava migrante da s njezina teritorija krenu prema Europu.

Među članicama Arapske lige ima dosta autoritarnih režima, koji ne drže do ljudskih prava.

Mogherini je izjavila da će se razgovarati o svim pitanjima, pa i onim najtežim.

“Budite sigurni da ćemo otvoreno i iskreno rješavati sva pitanja, čak i ona najteža. Nema tabua ni s jednim našim partnerom”, rekla je Mogherini.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je želju da EU i arapski svijet zajedno brane temeljne vrijednosti.

“Htio bih da zajedno branimo temeljne vrijednosti – poštovanje ljudskih prava i toleranciju”, rekao je u svom govoru Juncker. (autor Hina)