Skip to content

Predstavljena knjiga “Kapela Sv. Marije Magdalene”

U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću i Udruge „Magdalenčani” u petak 22. veljače u Galeriji Kraljice Mira u Pušći predstavljena je knjiga Dražena Mihoka „Kapela Sv. Marije Magdalene”.

Predstavili su je Franjo Tkalčec, župnik pušćanske župe sv. Jurja mučenika, kojoj pripada naselje Sv. Marija Magdalena s istoimenom kapelicom, Božidar Novak, potpredsjednik Matice hrvatske, ogranak Zaprešić uime izdavača i književnik, pjesnik i publicist Mirko Ivanjek, urednik knjige.

Među sudionicima koji su dupkom ispunili dvoranu bili su i predstavnici mjesnih vlasti te nekadašnji dugogodišnji pušćanski župnik Josip Ban, sada u Orehovici. Svi su predstavljači istaknuli kako je riječ o iznimno vrijednoj knjizi, koja je otrgnula povijesnome zaboravu staro sakralno zdanje kojemu se ne zna točno godina izgradnje ali je spominje već zapis o kanonskoj vizitaciji iz godine 1669. opisujući je kao „trošnu i zapuštenu kapelu koja se kasnije obnavlja”. Osim toga, autor pored povijesnih podataka o njoj, opisuje mjesto, cijeli kraj, župu, popis dosadašnjih župnika, hrabro se upuštajući i u biblijske, arhitektonske i ikonografske opise i teme, dajući iscrpnu literaturu, kako bi ona bila polazište daljnjim istraživanjima.

Tijekom predstavljanja autor je zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli objavljivanju knjige, a nastupile su i pjesnikinje Nada Lozar-Tomašić i Marica Planinšek, recitirajući nekoliko svojih uradaka napisanih na jedinstvenoj kajkavskoj ikavici toga kraja, te u glazbenom dijelu najmlađi tamburaški sastav KUD-a „Pušća” i kvintet „Groovy acapella”. PUŠĆA (IKA)