Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice na temu “Govorimo donorski”

U Uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata na temu „Govorimo donorski“, a tom je prigodom predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila Povelju Republike Hrvatske Nacionalnom koordinacijskom tijelu za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa.

Na Danu otvorenih vrata, posvećenom darivanju i presađivanju organa, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je važnost altruizma, solidarnosti i visoko razvijene svijesti građana o darivanju organa, a i sama je postala vlasnicom donorske kartice.

Predsjednica je potvrdila pozitivno stajalište o darivanju organa i eksplantaciji te se priključila velikom broju građana – potencijalnih darivatelja. “Vi, darivatelji, liječnici i zdravstveni djelatnici, piloti, vozači…svi ste dio onoga najboljeg što imamo. Vaša velikodušnost, hrabrost, humanost, požrtvovnost je ono što vas čini posebnima, a nas ponosnima”, istaknula je.

Uputivši zahvalu obiteljima darivatelja i zdravstvenim djelatnicima, Predsjednica je kazala kako je to jedna od najljepših i najhumanijih priča, priča koja se nastavlja. Posebno je zahvalila članovima obitelji koji su u najtežim trenucima pronašli snagu da u trenutku vlastitog gubitka daruju. “Hvala i u ime danas nazočnih pacijenata koji čekaju svoju priliku za bolji život”, dodala je.

Istaknula je kako je darivanje organa najveći čin ljudskosti i iskaz povjerenja prema svim zdravstvenim djelatnicima koji ulažu nadljudske napore kako bi na najljepši način slavili ljudskost i iskazali ljubav prema onima koji su u potrebi. “Vi ste najbolji primjer koje vrijednosti jedno društvo treba njegovati”, poručila je usporedivši transplantaciju sa slavljem života.

Predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila kako je Hrvatska danas najuspješnija članica Eurotransplanta, te jedna od vodećih država svijeta u području darivanja i presađivanja organa. Kazala je kako to ne bi bilo moguće bez jedinstvenog modela darivanja organa utemeljenog na najvišim etičkim načelima solidarnosti i altruizma građana, na entuzijazmu i kompetencijama multidisciplinarnih timova iz područja intenzivne medicine, neurologije, imunogenetike i transplantacijske medicine, kao i na učinkovitom strateškom upravljanju i nacionalnoj koordinaciji i visoko sofisticiranom modelu odgovornog upravljanja dragocjenim, darovanim organima. “Vi ste naši svjetski prvaci”, poručila je Predsjednica.

Nacionalni transplantacijski koordinator dr. Mirela Bušić primila je od Predsjednice Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos razvoju jedinstvenog organizacijskog modela u području darivanja i presađivanja organa, temeljenog na altruizmu, solidarnosti i visoko razvijenoj svijesti građana o etičnosti darivanja i potrebi nesebične pomoći, te izvrsnosti i entuzijazmu svih multidisciplinarnih transplantacijskih timova Nacionalnom koordinacijskom tijelu za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa.

Dr. Bušić je ustvrdila da je Hrvatska, uz Španjolsku, jedinstvena po stopi darivanja organa. Podsjetila je kako je naša zemlja od 2010. u samom vrhu, pa na milijun stanovnika imamo 30 donora. “Naš transplantacijski program za jetru je apsolutni prvak u svijetu prema stopi transplantacija”, kazala je ističući da hrvatski liječnici prate svjetske trendove u medicini.

Istaknula je kako su hrvatski građani među onima koji najkraće čekaju transplantaciju te podsjetila kako je, zahvaljujući donorima i liječnicima,transplantacija danas postala gotovo rutinska, standardna metoda liječenja.

“Izuzetno smo sretni da je naš rad prepoznat. Rad je to multidisciplinarnih timova, mnogo ljudi, koji često nisu vidljivi. Rudarski dio posla, koji nije glamurozan, rade naši liječnici na intenzivnim odjelima. Oni skrbe o umirućim pacijentima, rade taj delikatan pristup obiteljima darivatelja organa, u vrlo stresnom trenutku”, kazala je. Poručila je da svi djelatnici taj posao rade sa srcem, ljubavlju, strašću i predanošću.

Među brojnim uzvanicima, na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice Republike bio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je poručio kako se Hrvatska intenzivno priprema za transplantaciju pluća na KBC-u Zagreb. izvor Ured Predsjednice